Svi žele Duškin dimljeni sir s obronaka Majevice

Duška Mitrović, koja s porodicom živi u majevičkom selu Labucka, već deset godina proizvodi odličan dimljeni sir, a prodajući ga iškolovala je troje djece, dvojicu sinova i kćerku, i osigurava solidnu mjesečnu plaću na porodičnom imanju.

Svi žele Duškin dimljeni sir s obronaka Majevice
Tajne pripreme ovog specifičnog mliječnog proizvoda u tom dijelu Majevice Duška je, kako kaže, naučila od svoje svekrve.

Dodaje začine

- Od 2012. intenzivno proizvodim sve vrste sira, a najpopularniji je dimljeni, koji je tražen kako na području Bijeljine tako i u Ugljeviku, Loparama i drugim gradovima. Za jedan kilogram sira potrebno je šest do sedam litara kvalitetnog punomasnog mlijeka. Na farmi trenutno imamo jedanaest grla stoke, od krava za mužu do junica i teladi. Proizvodimo dnevno od 40 do 80 litara mlijeka i sve to prerađujemo u sir - govori Duška, objašnjavajući postupak sušenja mladog sira dimljenjem.

Navodi da za sušenje sira ne koristi drvo intenzivnijeg mirisa, poput bukve i hrasta, već isključivo šljivovo i vrbovo drvo.

- U neke sireve ubacujem alevu papriku, susam i druge začine, zavisno od ukusa i želja kupaca. Ovo je tradicija majevičkog kraja i mi se držimo oprobane recepture u pripremanju dimljenog sira. Mlijeko smo ranije prodavali, ali je cijena bila niska, a isplata neredovna. Da radim u nekoj prodavnici za 400 do 500 KM, ne isplati mi se, bolje je da se više angažujem na farmi i u kući na pripremi sira, tako da na taj način mogu zaraditi pristojnu mjesečnu platu - kaže Mitrović.

Zdrava hrana

Njen sin Davor zainteresovan je za ostanak na selu i za rad na farmi. Upisao je smjer za veterinarskog tehničara, jer želi pomoći roditeljima. Duška bi, navodi, mogla stalnim kupcima prodati znatno veće količine sira, ali je limitirana količinom mlijeka.

Ona kaže da bi svako seosko domaćinstvo na Majevici moglo solidno zarađivati od stočarstva i proizvodnje zdrave hrane kada bi dobilo bilo kakvu finansijsku podršku od lokalne zajednice ili države.

Novi bunar

Za uspješan rad farme neophodna je i voda, ali je trenutni kapacitet izvorišta s kojeg Mitrovići koriste vodu nedovoljan i za kući i za farmu, pa će morati tražiti novi izvor i kopati bunar. Ova investicija Mitroviće će koštati nekoliko hiljada maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA