Incident u UN: Kuba i SAD u sukobu

Kubanske diplomate i demonstranti su lupanjem o stolove i negodovanjem remetili sastanak u UN koji su sazvale SAD da ukažu na političke zatvorenike na Kubi.

Incident u UN: Kuba i SAD u sukobu
Demonstranti su uzvikivali na španskom između ostalog "Kuba da, američka blokada Ne".

Bučni sastanak između zamjenice američkog ambasadora Keli Kari i visokih zvaničnika američke administracije u prostoriji Ekonomskog i socijalnog savjeta UN trajao je više od 45 minuta.

Kari je uz velike teškoće i brojne prekide i pozive obezbjeđenja održala uvodni govor. Kari je rekla novinarima ispred sale da kubanske diplomate treba da se stide svog ponašanja i da će pokrenuti to pitanje s odgovarajućim zvaničnicima u Ujedinjenim nacijama.

Kubanska ambasadorka pri UN Anajansi Rodriges Kameho rekla je da je sastanak "farsa" i "politička komedija" i "novo poglavlje u dugom spisku agresije protiv Kube".

Kada je najavljeno da će se održati ovaj sastanak o političkim zatvorenicima na Kubi, Kuba je to osudila i zatražila od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da ga zabrani, što on nije učinio.

Sastanak pod pod nazivom "Zatvoreni zašto" imao je za cilj da se u UN pokrene kampanja o političkim zatvorenicima na Kubi, naveo je Stejt department u saopštenju najavljujući skup. Takođe je navedeno da su oko 130 političkih zatvorenika koje drži kubanska vlada jasan znak represivne prirode tog režima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA