Turska policija identifikovala pet osoba povezanih s ubistvom novinara Jamala Khashoggija

Turska policija je identifikovala pet osumnjičenih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, a četiri osobe su navodno povezane s princom Muhammadom bin Salmanom, objavio je Daily Sabah, pozivajući se na izvještaje američkih medija.

Turska policija identifikovala pet osoba povezanih s ubistvom novinara Jamala Khashoggija

Jedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb, koji, kako navodi Sabah, ima bliske veze sa saudijskim princom. Mutreb je s princom fotografisan u Madridu i Parizu, te tokom posjete SAD-u i Velikoj Britaniji.

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohammed al-Hawsawi, navodno član osiguranja princa.

Thaar Ghaleb al-Barbi, visokopozicionirani kraljevski stražar koji je zbog svojih sposobnosti dobio unaprijeđenje u kasarnu u Jeddahu, treći je osumnjičeni.

Četvrti osumnjičeni je Muhammad Saad Alzahrani koji je putovao s pasošem na ime drugog člana osiguranja kraljevske porodice.

Osim toga, na snimcima je Alzahrani prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime.

Posljednji u nizu osumnjičenih je doktor Salah al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze na Odjeću za opštu sigurnost u Saudijskoj Arabiji.

On je bio dio ekspedicije koja je putovala u Istanbul i navodno je isjekao Khashoggijevo tijelo. New York Times je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili sigurnosnim službama.

U izvještaju se navodi da su osumnjičeni putovali avionom privatne aviokompanije koja je direktno povezana s princem i ministarstvom unutrašnjih poslova.

Turski dužnosnik za NY Times je kazao da je Khashoggi drogiran, ubijen i da je njegovo tijelo iskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Mediji su ranije objavili da postoje uznemirujući snimci ubistva kolumniste Washington Posta.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio da je imao telefonski razgovor s princem i da je Muhammad bin Salman negirao bilo kakva saznanja o dešavanjima u saudijskom konzulatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA