Bonitetna izvrsnost kompanija Bijeljinske regije

Bisnode organizuje još jedan susret bonitetno izvršnih kompanija RS, ovoga puta u Bijeljini, a u saradnji sa područnom Privrednom komorom Bijeljine.

Bonitetna izvrsnost kompanija Bijeljinske regije

-U čevtrtak, 25. oktobra u prostorijama Komore govorimo o ovoj izuzetnoj temi i uz želju da pokažemo koliko su bonitetno izvrsne kompanije značajne za privredne rezultate i razvoj Bijeljinske regije, kao i da bonitetno izvrsne kompanije preuzmu svoj sertifikat, međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, kažu organizatori.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta, a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.

U Bijeljinskoj regiji postotak bonitetno izvrsnih je manji, ali su zato ostali pokazatelji iznad prosjeka RS - bonitetno izvrsnih u Bijeljinskoj regiji, koja obuhvata 2 grada i 10 opština, je nepunih 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija regije, a one zapošljavaju 54% ukupno zaposlenih regije, ostvaruju 71,5% prihoda i 73% dobiti ove regije. Većina (53,26%) ih spada u male poslovne subjekte, 77,17% radi 10 i više godina, najviše (38,32%) ih je u trgovini a zatim slijedi 22,38% u prerađivačkoj industriji.

Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, preko 62%, nalaze se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji.

- Susret organizujemo u saradnji s područnom Privrednom komorom Bijeljina, koja u nizu svojih aktivnosti uvijek ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i dugogodišnji rad i napore ove institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije regije, dodaju orgnizatori.

Bisnode certifikat je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće ekonomije, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija, a metodologija za definisanje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu, metodologiji koju je kreiralo i razvija stotine stručnjaka iz 19 zemalja Evrope, tokom skoro tri decenije postojanja Bisnode grupacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA