Novi uspjesi mladih inovatora

Inovatori Srpske nižu uspjehe, a njihovi izumi mogli bi da budu korisni u praksi. Na TESLA FEST-u u Novom Sadu, među 120 pronalazača sa oko 400 inovacija, Savez inovatora Republike Srpske predstavio se sa 19 eksponata 41-og učenika iz šest srednjih škola.

Novi uspjesi mladih inovatora
Dobili su 10 plaketa i 14 prvih i drugih nagrada. Tehnička škola ''Mihajlo Pupin'' iz Bijeljine jedna je od tri škole iz Srpske kojoj je dodijeljena zlatna plaketa.

Izumi učenika ove škole osvojili su tri prva mjesta. Aleksandar Spasojević za robotsku šaku i pametni sat, a Omer Salkanović za magični klavir. Priznanje su dobili i od Češke i Portugala.

Aleksandar Spasojević četiri godine bavi se programiranjem i elektronikom, pa je kreirao izume koji mogu da iskoriste moć mikroprocesora i izvršavaju određene funkcije.

Pametnim satom Aleksandar se već proslavio na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva - "INOST MLADIH" u Banjaluci.

Ideja mu ne nedostaje. U posljednje dvije godine kreirao je i led matični displej, CNC mašinu, IKS veb server, a planira da napravi robot na dva točka koji će biti spojen sa telefonom.

"Većina projekata možda već postoji u praksi, ja ih realizujem na svoj način i usput i učim, dodam neke nove stvari, to je inovatorstvo. Nikad se ne trudim da kopiram tuđe postojeće radove, trudim se da budem inovativan, da pokažem znanje, trud, motivaciju i inovatorstvo", priča Aleksandar.

Zavidno znanje i umijeće učenici bijeljinske Tehničke škole pokazali su na mnogim takmičenjima. Samo u ovoj godini osvojili su dvadesetak diploma. Njihov uspjeh priznanje je i za njihovog mentora. Osvojene diplome su, kažu, rezultat entuzijazma, truda i odricanja.

Mnogi inovatori - nekadašnji učenici Tehničke škole ''Mihajlo Pupin'', danas rade kao vrhunski stručnjaci, dokazujući da znanjem možemo stati rame uz rame sa cijelim svijetom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA