Čašica više “odvozi” traktoriste u smrt

Vožnja pod uticajem alkohola najčešći je uzrok stradanja vozača traktora i bagera. Ove godine u Republici Srpskoj zabilježeno je sedam tragičnih saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala radna vozila.

BIJELJINA

Iako su mnogo sporiji od automobila ili teretnih vozila, upravljanje traktorima može biti veoma opasno. Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske govore da su u prvih devet mjeseci bile 24 saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali traktori.

- U tim nesrećama poginulo je šest osoba, dok je devet teško povrijeđeno. U istom periodu evidentirali smo pet nesreća u kojima su učestvovali bageri, u kojima je jedan vozač smrtno stradao, a dva teško povrijeđena - navela je portparol MUP-a RS Danica Gnjatović i dodala da je lani bilo 27 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali traktori i u kojima su dva lica smrtno stradala, a 13 je teško povrijeđeno.

Naglasila je da su, pored pijanih vozača za upravljačima radnih vozila, greške prilikom izbora strane i pravca kretanja, te vožnja bez svjetala najčešći uzroci kobnih saobraćajnih nesreća.

Traktoristi su tokom ove godine često bile žrtve svojih vozila. Tako je tijelo Drage Đenadije (81) krajem avgusta pronađeno ispod traktora u Međuvođu kod Kozarske Dubice. Starac je poginuo veče ranije, kada se to radno vozilo prevrnulo dok je vozio kući radnicu Slavicu J. (68). Posebno teška nesreća sa tragičnim ishodom desila se na regionalnom putu u Moštanici kod Kozarske Dubice. U sudaru traktora i "ford fjužna" u ovom mjestu poginuo je vozač radne mašine Nenada E. (78). Vozač automobila je u ovoj nesreći lakše povrijeđen, dok je Nenad E. poslije sudara prevezen u Opštu bolnicu Gradiška, gdje je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda.+

Kvarovi i teret

U MUP-u RS naveli su da je tehnička neispravnost traktora i bagera čest uzrok tragedija. Za mnoge vozače radnih vozila problem ne predstavlja ni to što su im neispravna kočnice ili su neosvijetljeni na putu.

- Nepravilno raspoređen i neobezbijeđen teret, kao i rizično prevoženje osoba, takođe su uzroci teških saobraćajnih nesreća sa tragičnim posljedicama - rekli su u MUP-u RS.