Za studente ostalo još oko 20 kreveta: Produžen rok za popunu Đačkog doma u Bijeljini

Zbog malog interesovanja studenata, u bijeljinskom Domu za učenike ove godine po prvi put nisu popunjeni svi kapaciteti.

Za studente ostalo još oko 20 kreveta: Produžen rok za popunu Đačkog doma u Bijeljini
Mjesta ima još za 20 studenata, pa je rok za njihovu prijavu produžen do daljnjeg. Cijena smještaja i ishrane nije se mijenjala godinama i iznosi 75 KM za učenike, za studente na budžetu 90 KM, a za samofinansirajuće duplo više.

Troškovi smještaja i ishrane djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, od prve do pete kategorije, snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Dom učenika, koji je u Bijeljini izgrađen 1957, ima 193 kreveta, a konkurs se prvo raspisuje za srednjoškolce, pa studentima šta ostane. Proteklih godina u Domu je, uglavnom, nedostajalo mjesta za sve zainteresovane studente. Međutim, ove godine na konkurs se prijavilo svega njih 70 i svi su primljeni.

Zadovoljni su uslovima u ovoj ustanovi koja je, kažu, mnogo jeftinija u odnosu na privatni smještaj. Za hranu i stan mjesečno bi im, kažu, trebalo najmanje 350 KM.

Predstavnik studenata u bijeljinskom Domu Nikola Demonjić kaže da osim što je ovo dosta povoljnija varijanta za studente, ali i roditelje, smještaj u Domu omogućuje mladim ljudima da funkcionišu kao zajednica ili porodica.

- Pomažemo jedni drugima u učenju i razmjenjujemo udžbenike. Družimo se, imamo grijanje, tri obroka, a ne razmišljamo o obavezama koje imaju naši vršnjaci koji plaćaju zakupninu stana - kaže ovaj student.

Studenti iz drugih gradova koji studiraju u Bijeljini, uglavnom za smještaj iznajmljuju manje stanove ili sobe u privatnim kućama, koje mjesečno plaćaju po ceni od 150 do 200 KM, što uz komunalne račune i troškove za ishranu često dostiže iznos prosječne plate.

U Domu očekuju da će popuniti kapacitet početkom novembra, te svake godine prime od 90 do 95 studenata.

Direktor Doma za učenike i studente Bijeljina Vladimir Vulović ističe da je prioritetna namjena ove ustanove prijem đaka, znači srednjoškolaca.

- Trudimo se da povećamo standard i da ga približimo studentskom. Mislim da bi gradnja modernog studentskog doma doprinijela tome da i zainteresovanost studenata bude veća - naglašava Vulović.

Istog su mišljenja i u Savezu studenata gdje smatraju da grad u kojem studira oko 5.000 mladih i koji ima novu zgradu Centra za visoko obrazovanje zaslužuje i studentski dom.

- Uporedite smještajne kapacitete Bijeljine sa nekim drugim univerzitetskim centrima, kao na primjer sa Palama. Bijeljina pruža odlične uslove mladim ljudima za studiranje, ali ne i studentski smještaj. Iako mnogo skuplji, uslovi privatnog smještaja su i mnogo bolji. Zato nadležni treba da preduzmu sve i riješe ovaj višegodišnji problem - kaže Marko Krajišnik, predsjednik Saveza studenata.

Nema ništa od uređenja kasarne

Pred početak školske godine u Domu su uređene prostorije, a u narednom periodu prioritet im je saniranje krova na objektu starom više od šest decenija. Prethodnih godina pokretana je inicijativa da se dio objekata kasarne u Bijeljini preuredi za potrebe studentskog doma, ali nikada nije realizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA