FOTO Izložbe o knezu Ivi od Semberije i Isidoru Bajiću u bijeljinskom Muzeju

U Muzeju Semberije, u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ prvog dana 25. „Višnjićevih dana“ otvorene su izložbe „Knez Ivo od Semberije“ i „Isidor Bajić“ autora Hadži Zorana Lazina.

.- Komponovavši operu o jednom od najznačajnijih Semberaca u istoriji, Isidor Bajić je djelimično i sam postao Semberac. U ovoj godini, kada se obilježava 140 godina od rođenja Isidora Bajića, zadovoljstvo nam je da građanima ovom izložbom predstavimo život i život našeg kneza Ive od Semberije - istakao je direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica, koji je sa predsjednikom SPKD „Prosvjeta" Mitrom Novakovićem otvorio izložbe.

Muzički teoretičar i etnomuzikolog Slaviša Nikić je naveo da je Bajićeva opera „Knez Ivo od Semberije" jedna od prvih srpskih opera.

- Ovo je opera jednočinka, pisana po istorijskoj tematici, odnosno po drami Branisava Nušića i od velikog je značaja ne samo za Semberce, nego i za srpsku kulturu u cjelini - istakao je Nikić.

Isidor Bajić je bio srpski kompozitor, učitelj i izdavač. Zapisivao je narodne i srpske crkvene melodije i koristio ih u svojim kompozicijama za klavir, horskim delima, komadima sa pjevanjem, kao i u operi „Knez Ivo od Semberije".

Ivan Knežević poznatiji u narodu kao Knez Ivo od Semberije je bio knez nad svim selima tadašnje Bijeljinske nahije. Jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti rođenih u Semberiji i, uz Filipa Višnjića, predstavljen je na grbu Grada Bijeljina kao čuvar štita. Opjevan je u pjesmi Filipa Višnjića „Knez Ivan Knežević", koja je dobila i istorijski uvod napisan od strane Vuka Karadžića, a Branislav Nušić je napisao tragediju o događaju, na osnovu koje je nastala opera „Knez Ivo od Semberije".

Sva ova djela opisuju događaj koji je postao primjer humanosti i požrtvovanja - kada je Knez Ivo dao cijelo svoje imanje, čak i ikonu porodičnog sveca kako bi otkupio srpsko roblje od Kulin-kapetana tokom Prvog srpskog ustanka.

Izložbe u Muzeju Semberije biće postavljene do 27. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA