Kraj drame u Obali Slonovače?

Snage Alasana Uatare, međunarodno priznatog predsednika Obale Slonovače, krenule su u napad na bunker u koji se sklonio njegov prethodnik Loran.

Kraj drame u Obali Slonovače?

Uatarine snage odlučile su da taj problem reše i krenule na rezidenciju da "okončaju ovu komediju", rekao je Sidiki Konate, portparol Uatarinog premijera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Predsednik Uatara je ocenio da su se otegli pregovori o predaji Gbagboa. Uatara je zato odlučio da vojno interveniše da reši problem, odnosno da zarobi Gbagba živog", rekao je izvor iz francuske vlade.

Od predsedničkih izbora 28. novembra Loran Gbagbo nije priznao pobedu svog rivala Alasana Uatare, iako su Ujedinjene nacije ocenile da su izbori validni, zbog čega je ova zapadnoafrička zemlja zapala u građanski rat.

Jutros se čula artiljerijska vatra blizu rezidencije, u severnom luksuznom kvartu Abidžana, i u centru grada blizu predsedničke palate, dan posle neuspešnih intenzivnih pregovora sa Gbagbom, koji je odbio da prizna poraz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gbagbo odbija da potpiše ostavku iako mu se režim raspao, njegovi vojni komandanti zatražili su prekid vatre, a u napadima mirovnih snaga UN i Francuske uništen je veći deo njegovog teškog naoružanja i brojni saradnici su ga napustili.

Gbagbo je juče rekao jednom francuskom novinaru da on nije samoubica, da voli život. "Moj glas nije glas mučenika, ne srljam u smrt, ali ako smrt dođe, došla je", rekao je Gbagbo.

Načelnik generalštabla francuske vojske Eduar Gijo rekao je ranije da je odlazak Gbagba verovatno pitanje sati, i da je od petka dva puta bio pred ostavkom.

Pojedini svetski mediji su najavili da je Gbagba spreman da napusti mesto predsednika ali do toga ipak nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA