FOTO Umjetnici iz Republike Srpske i Rusije u čast Višnjiću

Pretposlednjeg dana manifestacije „Višnjićevi dani“ Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ organizovalo je guslarsko i folklorno veče, na kome je nastupio i Ansambl pjesama i igara „Černozjomočka“ iz ruskog grada Voronježa.

BIJELJINA

- Da bi gosti imali što više prostora, SKUD „Semberija" je odigrao samo igre iz Istočne Hercegovine. Ova koreografija je po svom karakteru u duhu „Višnjićevih dana" s obzirom na to da su nošnje iz vremena u kome je živio Filip Višnjić, a i pjevački dio u Višnjićevom stilu - istakla je direktor SKUD-a „Semberija" Branka Savčić.

Nakon nastupa foklorista „Semberije", guslari Miloš Marjanović i Mladen Jevrić su izveli Višnjićevu pjesmu „Početak bune na dahije", odnosno, pjesmu o djelu Filipa Višnjića.

Gostujući dio programa su obilježili ruski studenti iz Voronježa koji su izvođenjima tradicionalnih i popularnih kompozicija oduševili publiku u Centru za kulturu, a najviše aplauza dobili su za izvođenje pjesme „Tamo daleko" na srpskom jeziku.

Gostovanje na „Višnjićevim danima" je dio posjete delegacije voronješkog univerziteta Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u okviru koje će profesorima i studentima iz Republike Srpske predstaviti svoj grad i univerzitet.

Vođa ruskog ansambla Igor Maksimov je naveo da su srpski i ruski narod veoma bliski i da postoji mnogo mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja.

- Naša folklorna grupa je osnovana prije 56 godina i od početka je čine studenti Državnog poljoprivrednog fakulteta u Voronježu. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da građanima Bijeljine predstavimo našu tradiciju - navela je vođa plesne grupe Marina Andrejevna.

Foto: Miloš Đurđević