U Dvorovima otvoren Drugi semberski sajam mesa

U Dvorovima kod Bijeljine danas je otvoren Drugi semberski sajam mesa "Dvorovi 2018", koji je okupio 60 izlagača od kojih 40 iz oblasti proizvodnje mesa i mesnih prerađevina.

U Dvorovima otvoren Drugi semberski sajam mesa

Sajam je otvorio ministar turizma i trgovine Republike Srpske Predrag Gluhaković, koji je istakao da Vlada Srpske podstiče domaće proizvode, ali i ovakve manifestacije koje promovišu zdravu hranu.

Gluhaković je rekao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo podstiču domaće proizvode, njihovu proizvodnju, preradu, i prodaju "jer je ono što je proizvedeno u Republici Srpskoj najkvalitetnije i najbolje".

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu domaći proizvođači imati veći prostor na tržištu Republike Srpske, BiH, ali i EU. "Današnji sajam je prilika da vidimo šta se u Semberiji radi, u Semberiji koja jedna od najboljih destinacija za proizvodnju mesa i hrane", rekao je Gluhaković novinarima.

On je istakao da Vlada Srpske ide kampanjom da se što više kupuje ono što se proizvede u Republici Srpskoj, iako je uvoz robe 60 odsto u odnosu na 40 odsto onoga što se izveze iz Srpske za 10 mjeseci ove godine.

"Ovakvim manifestacijima još više možemo podstaći da se kupuju domaći proizvodi", rekao je Gluhaković. Milenko Zupur, vlasnik preduzeća "Globus", glavnog organizatora Sajma, izrazio je zadovoljstvo jer je na početku ovogodišnji sajam duplo veći od prvog i po broju izlagača, ali i posjetilaca.

"Želja nam je da na ovaj način promovišemo u Semebriji proizvodnju mesa, mesnih prerađevina, ali i ostale hrane, a pogotovo mi je zadovoljstvo što promovišemo zdravu hranu koja je mnogo kvalitetnija od one što nam dolazi sa drugih tržišta", rekao je Zupur novinarima.

U ime domaćina obratio se gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je rekao da je Semberija žitnica Srpske i BiH i da ovaj sajam podstiče proizvodnju mesa i zdrave hrane.

"U posljednje vrijeme imamo ozbiljne proizvođače sirovog mesa, tovnih junadi, svinja. Posebno je bitno da je Bijeljina i Semberija spremna da proizvodi zdravu hranu jer nismo opterećeni teškom industrijom i imamo zdravo zemljište, i to je velika šansa našeg kraja", rekao je Mićić. On je najavio da će Gradska uprava podržavati i u narednom periodu ovakve manifestacije, ali i sve one koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Ovogodišnji sajam okupio je ukupno 60 izlagača, od kojih je 40 izlagača iz proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, a 20 izlagača su vinarije i destilerije. Organizatori očekuju da Sajam posjeti od 15.000 do 20.000 gostiju.

Glavni organizator Sajma je "Globus", a organizaciju su pomogli "Aura" osiguranje, "ZP komerc" i grad Bijeljina. Sajam će trajati tri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA