Prekvalifikacije u Bijeljini stvaraju mogućnost zaposlenja

U okviru projekta Međunarodne organizacije rada, koji finansira Evropska unija, 28 lica u Bijeljini dobilo je posao od toga 16 u dva drvoprerađivačka preduzeća, dok je 12 počelo vlastiti biznis.

Prekvalifikacije u Bijeljini stvaraju mogućnost zaposlenja
Projekat je vrijedan 412.000 KM, od čega je lokalna zajednica izdvojila 60.000 KM, a ostatak obezbjedila EU. Od 74 nezaposlene osobe koje su se prijavile za dvomjesečnu obuku za rad na CNC mašinama, 50 njih je dobilo sertifikat.

Mašinski inženjer Zoran Sarić (58), nakon stečaja u bijeljinskoj Šećerani odlučio se za prekvalifikaciju koja mu je osigurala posao.

- Ljudima u mojim godinama, poslodavci teže pružaju šansu. Čim sam čuo za ovaj projekat odlučio sam da probam. Moj otac je bio stolar, pa mi taj zanat nije nepoznat. Prošao sam obuku i radim već devet mjeseci. Veoma sam zadovoljn uslovima rada u preduzeću i smatram da je prekvalifikacija odličan način da se ljudima obezbjedi posao - kaže Sarić.

Projekat je dobrodošao nezaposlenima, ali i drvoprerađivačima, koji godinama imaju problema zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, kaže i direktorka jednog preduzeća Sonja Gavrić.

-Svi koji se odluče na prekvalifikaciju imaju priliku da napreduju tokom svog rada, stiču dodatna znanja, promijene svoju poziciju i da uz pomoć tih vještina ostvare bolju zaradu. Imaju šansu da sutra zajedno sa firmom u kojoj rade i prosperiraju - kaže Gavrićeva.

Ona dodaje da je predobuka koju su prošli i predznanje, koje su stekli tokom prekvalifikacije dragocjeni poslodavcima.

- Mnogo nam znače radnici koji dođu i koji znaju posao. Ali, nažalost, posljednjih godina trend je da u drvoprerađivačkoj industriji ali i drugim proizvodnim djelatnostima nedostaje kvalifikovane radne snage. Ovaj projekat će to na izvjestan način ublažiti - kaže Gavrićeva.

Od 15 osoba, koja su obučena kako da dođu do posla, razviju preduzeće, obezbjede tržište i upoznaju se s rizicima biznisa, njih 12 je dobilo po 4.000 evra podsticaja i počeli su vlastiti biznis.

Šef Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljina Ankica Todorović kaže da su osobe, koje su uspješno završile obuku, dobila sertifikat koji im omogućava posao i u državama EU, pa odlaze u inostranstvo, što nije bilo planirano projektom.

- Nadamo se da će svi koji su prošli obuku dobiti posao, jer je cilj projekta obezbjediti radna mjesta, otvaranje novih i poboljšati ukupni privredni ambijenta u Semberiji i RS - naglašava Todorović.

Realizovano 26 projekata

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije osnovan je u Bijeljini 2009. godine. Do danas je posredstvom ovog odjeljenja u Semberiji realizovano 26 projekata u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planiraju da u narednom periodu apliciraju na javne pozive da bi obezbjedili novac za samozapošljavanje i tako zadržali ljude na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA