Treba provjeriti zašto su cijene goriva u Bijeljini tako niske

Bosna i Hercegovina komplikovano je tržište za rad sa naftnim derivatima, rekao je Srđan Pešević, predsjednik Naftnog komiteta u BiH, te istakao kako u našoj zemlji ima skoro 1.200 benzinskih pumpi, te kako je puno prostora za uređenje tržišta.

BIJELJINA

- Tržište u BiH se uređuje, ali smo daleko od zemalja regiona. Smatram da bi uvođenje markiranja tržišta mnogo značilo jer bi dovelo do povećanja prihoda državi, a kupcima to ne bi ništa štetilo jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni, ali bi se time regulisalo i smanjilo sivo tržište, rekao je Pešević.

Što se tiče formulisanja cijena, podsjetio je i on na slobodno formiranje, te se osvrnuo na priču o kojoj je ovih dana bilo dosta govora, a radi se o tome da su cijene goriva u Bijeljini jeftinije nego u Sarajevu za cijelih 40 feninga.

- Bijeljina i Brčko su specifična tržišta, njima je rafinerija bliža pa su logistički troškovi manji, ali jedno je sigurno, a to je da poslovanje tih pumpi treba da bude pod nadzorom jer su te cijene nerealne za održivo poslovanje. Imamo i mi tamo nekih pumpi i znamo da je teško poslovati po tim cijenama, tako da to svakako treba provjeriti i utvrditi da li tu ima nekih neregularnosti u poslovanju, rekao je Pešević.Kada je u pitanju cijena goriva u BiH, u narednom periodu će ona, kaže Pešević, i dalje padati, ali s obzirom na to da je to osjetljivo područje, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.