FOTO Narandžasti UN Women autobus u Bijeljini: Dva dana besplatne vožnje i edukacije

U prvih deset mjeseci 2018. godine u Bijeljini je registrovano 178 slučajeva nasilja u porodici, od čega su žrtve u 122 slučaja bile žene, muškarci u 45 i djeca u 11 slučajeva.

Ovo su podaci Policijske uprave Bijeljina, a ove brojke su i gore kada su u pitanju pripadnice romske populacije, kazala je danas u Bijeljini Bojana Jovanović, predstavnica Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

„U BiH čak 47% žena u toku života pretrpi neko nasilje. Kod Romske populacije ta problematika je još teža, jer Romkinje imaju manje pristupa asistenciji. Također, romska populacija je zatvorena, porodice su patrijarhalne i zbog toga se žrtve teže odlučuju da prijave nasilje. Naše udruženje je evidentiralo da je porastao broj slučajeva nasilja za 40% u odnosu na prošlu godinu" rekla je Jovanović na press konferenciji povodom dolaska Narandžastog UN Women autobusa u Bijeljinu.

Autobus je stigao iz Brčkog, a u okviru globalne akcije "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koju u našoj zemlji u osam gradova UN Women BiH realizuje pod sloganom „Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama". U njemu, tokom besplatne vožnje danas i sutra, građani i građanke imaju priliku u direktnom razgovoru sa predstavnicima policije, centra za socijalni rad, zdravstvenim radnicima, pravnicima i predstavnicima nevladinog sektora, saznati više o načinima sprječavanja i zaštite od različih vrsta nasilja.

„Ovo je peti od okupno osam gradova u kojima UN Women na jedan drugačiji način ove godine želi otvoriti diskusiju sa građanima o našoj zajedničkoj ulozi i obavezi u sprječavanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama. U razgovoru sa predstavnicima i predstavnicama institucija i nevladinog sektora građane želimo podsjetiti na mehanizme zaštite u zajednici u kojoj žive", kazala je Erma Mulabdić predstavnica UN Women BiH, te pozvala građane da iskoriste besplatnu vožnju Narandžastim UN Women autobusom.

„Pokažite svojim stavovima i djelima da nasilje nije privatna stvar. Naš trud, zalaganje i borba se ne završavaju ovom kampanjom. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju sistema zaštite za sve žrtve nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama", izjavila je Mulabdić.

Kao i u dosadašnjim gradovima, u Livnu, Bihaću, Banja Luci i Brčkom podrška gradskih uprava nije izostala.