Meksiko Siti dobio prvu ženu gradonačelnika

Meksiko Siti dobio je prvu ženu gradonačelnika - Klaudiju Šajnbaum, koja je danas položila zakletvu preuzevši dužnost, i odmah najavila da će rasformirati policiju za suzbijanje nereda.

REGION I SVIJET

"Policija je tu da štiti narod, i nisu nam potrebne policijske snage koje će nad ljudima sprovoditi represiju", rekla je gradonačelnica, prenosi AP.

Šajnbaum je obećala da će izgraditi žičare do siromašnih improvizovanih naselja i poboljšati prevoz autobusima i metroom.

Najavila je i izgradnju kuća za ljude koji su izgubili krov nad glavom u zemljotresima 2017. godine.

Prethodna gradska uprava nudila je zajmove za obnovu kuća, ali su stanovnici željeli da vlada plati izgradnju novih smještajnih jedinica, navodi američka agencija.

Među glavnim obećanjima gradonačelnice Šajnbaum je i smanjenje kriminala i uvođenje zakona o podjeli urbanističkih površina, goruće pitanje u megalopolisu koji se konstantno uvećava i gdje građevinski preduzimači svakodnevno grade veće zgrade nego što to urbanistički planovi dozvoljavaju.

Šajnbaum, koja je doktorirala u oblasti inženjeringa okoline, sprovela je postdoktorsko istraživanje u Nacionalnoj laboratoriji "Lorens Berkli" u Kaliforniji i bivša je članica Međuvladine komisije UN za klimatske promjene.

Takođe je dugogodišnja saradnica novog ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopesa Obradora.