Korisnici IRB-ovih kredita plaćaju bankrot Bobar i Banke Srpske

Građani koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS preko Banke Srpske i Bobar banke plaćaju znatno više kamate u odnosu na ostale korisnike IRB-ovih kredita. Razlog je, kažu u IRB, stečajni postupak i činjenica da ovim bankama upravljaju stečajni upravnici.

Korisnici IRB-ovih kredita plaćaju bankrot Bobar i Banke Srpske

U IRB su zaportal CAPITAL rekli da su putem Banke Srpske odobrili ukupno 206 stambenih kredita, od kojih je osam otplaćeno, tako da je u otplati ostalo još 198 kredita.

Međutim, korisnicima tih kredita, kao i onima koji su stambene kredite podigli preko Bobar banke nisu snižene kamatne stope, iako su one danas znatno niže nego kada su uzimali kredite.

U IRB-u kažu da su se kamatne stope na njihove stambene kredite koji su odobravani prije više od deset godina kretale od četiri do 5,6 odsto, a da danas iznose od 3,6 do 4,2 odsto.

„Smanjenje kamatnih stopa se ne odnosi na korisnike IRB stambenih kredita koji su kao posrednike koristili Banku Srpske i Bobar banku jer su te banke u stečaju i sa njima upravljaju stečajni upravnici", rekli su u IRB.

IRB je pokrenula sudske sporove protiv ovih banaka kako bi izuzela svoj kreditni portfolio i oni još uvijek traju.

„U slučaju da sud donose pozitivnu odluku po IRB, svim korisnicima stambenih kredita bi bile smanjene kamatne stope u skladu sa našim pravilima", dodali su u IRB.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić ranije je predložila da se izvrši prva djelimična dioba novca povjeriocima u iznosu od 17,7 miliona KM, ali je sud prihvatio prigovor IRB-a koji podjelu novca uslovio time da se prvo donese presuda po tužbi da se IRB preuzmu kredite plasirane preko Banke Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA