Vrijedno arheološko nalazište u Semberiji: Grobnice stare 4.500 godina

U nedavno izvršenim arheološkim iskopavanjima u Novom Selu kod Bijeljine otkriveni su spomenici i humke iz ranog bronzanog doba.

Vrijedno arheološko nalazište u Semberiji: Grobnice stare 4.500 godina

Geofizička snimanja, koja su urađena 2016. godine, pokazala su da se na ovom lokalitetu nalaze vještačke tvorevine i strukture od prije 4.500 godina.

Sa istraživanjem se počelo kada je Institut za evropsku i orijentalnu arheologiju Akademije nauka u Beču obezbjedio donaciju od 5.500 evra. Ovaj nalaz je, procjenjuju stručnjaci, neprocjenjiv.

Prema riječima Marija Gavranovića, zamjenika direktora Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju austrijske Akademije nauka u Beču najstariji pronađeni grob star je od 4.500 do 4.000 godina. Pronađeni su i mlađi grobovi.

-To su skeletni ukop u kamenoj konstrukciji i urna sa spaljenim posmrtnim ostacima. Uradićemo analize, jer iz skeleta se može dobiti puno informacija počev od ishrane pa do bolesti. Postoji i metod kojim se može utvrditi da li je ta osoba odrasla na ovom području. Antroplozi sa Instituta utvrdili su da je skelet ženske osobe starosti od 22 do 27 godina, koja je bila u fetusnom položaju -pojašnjava Gavranovićeva.

Arheolozi su zadovoljni količinom pronađenih uzoraka koji će im dati odgovore na brojna pitanja o ljudima tog doba. Nakon obrade svi predmeti biće izloženi u bijeljinskom muzeju.

- Keramika, iz prelaza iz neolita u starije bronzano doba, biće konzervirana nakon obrade. U jednom grobu je pronađena naušnica iz 12 ili 13 vijeka i ona će ići na konzervaciju. Pored skeletnih ostataka pronađena je jedna cijela keramička posuda i još dosta keramike iz bakrenog doba - kaže Snežana Antić, arheolog Muzeja „Semberija".

Muzej Semberije ima stalnu arheološku postavku koja sadrži više od 500 eksponata među kojima su i eksponati posebne istorijske vrijednosti. Ova postavka, osmišljena 1980. godine, u protekle četiri decenije nije se bitnije mijenjala.

- U muzejskom depou nalazi više hiljada numizmatičkih jedinica, grnčarije, oruđa, oružja, stećaka iz 14 i 15 vijeka sa natpisima. Sadrži najstarije predmete iz starijeg neolita, starčevačke kulture, kasne vinče, koji su pronađeni na području Semberije. Postavka sadrži i eksponate iz neolita, bronzanog, gvozdenog doba - kaže Antićeva.

Dodaje da Muzej „Semberije" ima i mnogo eksponata iz rimskog doba i ističe da se nalaze iz perioda seobe naroda, sela koje je trajalo od sedmog do devetog vijeka na lokalitetu Jazbine i koje je prvo slovensko selo istraživano na teritoriji BiH.

Antropolozima i arheolozima iz Austrije i arheolozima iz Bijeljine, u istraživanju u Novom Selu podršku su pružili pripadnici Oružanih snaga BiH i uprava Poljoprivrednog dobra „Semberija" na čijem se zemljištu se radi iskopavanje.

Arheološka istraživanja u saradnji sa Institutom iz Austrije biće nastavljena iduće godine na ovom lokalitetu, ali i na još dva koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Realizuju arheološke projekte

Muzej „Semberije" ima razvijenu i istraživačku djelatnost na polju arheologije tako da je u proteklim godinama realizovano nekoliko arheoloških projekata poput istraživanja srebreničke tvrđave i najvećeg rimskog rudnika kamena u Dardaganima kod Zvornika. Na ovom području nalazi se još nekoliko srednjovjekovnih utvrđenja među kojima su Jablan grad kod Ugljevika i Perin grad kod Šekovića, a istraživanja ovih lokaliteta su planirana ukoliko se i za njih obezbjede potrebna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA