Projekat "Zaboravljene dečije igre i sportovi"

Učenici Ekonomske škole u Bijeljini kroz učešće u projektu "Zaboravljene dečije igre i sportovi" bilježe tradiciju svog kraja s ciljem njene moguće ravitalizacije.

Projekat "Zaboravljene dečije igre i sportovi"

Ovaj projekat realizuje Kulturni park Kovionica u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kragujevca i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Profesor Marjana Đorđić mentor je bijeljinskim učenicima koji su kroz umjetnički prikaz od zaborava otrgli igre firiz, klis, kućanje, prsten, igre uz pomoć lastiša, igre sa kanapom /kolariću paniću/, mica i cijele-pole.

Prema njenim riječima, učenici prvog i drugog razreda Ekonomske škole Anastasia Gavrić, Boris Kalabić, Dijana Vujić, Dragana Nikolić, Nataša Ostojić i Petar Blagojević pripremili su prezentaciju i igrokaz pod nazivom "Čarolija zaboravljenih igara", koji dijelom izvode u etno ambijentu seoskog domaćinstva, kako bi što vjernije predstavili svoju tradiciju.

Đorđićeva kaže da prezentacija sadrži i kratak film o zaboravljenim dječijim igrama i sportovima u regiji.

"Cilj projekta je bilježenje tradicionalnih dječijih igara i sportova jedne nacionalne, etničke i kulturne zajednice, njihovo analiziranje i temeljno preispitivanje, u cilju njihove moguće ravitalizacije", navodi Đorđićeva.

Prema njenim riječima, projekat se odvija kroz istraživačke aktivnosti, intervjue, demonstraciju i rekonstrukciju igara, radionice, prezentacije, dokumentovanje, analizu i konačno arhiviranje.

"Zapisujmo, bilježimo i istražujmo vrijednosti jednog vremena jer i naše vrijeme nosi svoju priču koju će nekad neko drugi oživjeti", ističe Đorđićeva.

Ona kaže da od zaborava treba sačuvati igre predaka, kao i sadašnje igre.

"Dopustimo da svaka od igara bude ispričana i odigrana na način na koji je živjela u svom vremenu i djeco, igrajte se", poručuje Đorđićeva.

Projekat učenika Ekonomske škole u Bijeljini, prema njenim riječima, pokazuje važnost igre kao neizostavne aktivnosti u djetinjstvu kroz koju se razvijaju pokreti, govor i mašta, intelektualne, emocionalne i moralne sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

27°

Kiša
 • 20:00

  Kiša
  23°C
 • 23:00

  Kiša
  19°C
 • 02:00

  Oblačno
  15°C
Kiša
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 10cm

Sava Jamena

347 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 30. May 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI