Otkup junadi u Semberiji počeo u pravo vrijeme

U Semberiji je počeo otkup junadi za izvoz mesa u Srbiju i Tursku, gdje će oko 6.000 tona biti isporučeno do kraja godine.

Otkup junadi u Semberiji počeo u pravo vrijeme

Time će biti riješen problem viška tovnih grla na ovom području i stvoreni uslovi za novi proizvodni ciklus. Iako otkupnom cijenom nisu u potpunosti zadovoljni, stočari kažu da je bolje prodati nego držati stoku i stvarati troškove.

Stočar Jovo Mićić iz semberskog sela Gradac u tovu ima 84 grla. Ovih dana isporučio je 23, koja su dostigla potrebnu masu.

Otkup je, kaže, došao u pravo vrijeme. Cijena od 4,10 KM je podnošljiva, jer grla nisu prerasla i stvorila dodatne troškove.

- Prošle godine su mi bikovi prerasli, pa sam imao veliki problem. Kada bi imao obezbijeđen plasman, onda se to ne bi dešavalo. Ulažemo dosta novca, a ako na vrijeme ne isporučimo stoku, onda smo samo na gubitku - kaže Mićić.

I Ilija Cvjetinović iz Triješnice, koji se deset godina bavi uzgojem tovne junadi, ranijih godina imao je slične probleme.

- Ukoliko se grla ne isporuče na vrijeme, ne možemo ni uloženo pokriti. Sve što stoka pojede do 600 kilograma nama je ekonomski isplativo. Držanje životinja duže stvara brojne troškove. Zato je veoma važno da imamo obezbijeđen plasman - ističe Cvjetinović.

Kada otkup stane, cijena tovnih grla padne do 3,70 KM što je ispod linije rentabilnosti i ugrožava ciklus proizvodnje, u kojem je nabavka teladi najveća stavka zbog nedostatka na domaćem tržištu. Cvjetinović navodi da je uzgajivačima goveda, manjim proizvođačima problem i što ne mogu da uvezu telad pa ostaju bez tzv. „tovnog materijala".

- Tele je od 1.200 do 1.300 maraka. Kupuje se glava, ne kupuje se kilaža teleta, jer je problem za tovni materijal, u tom lancu zarade, svi hoće da zarade. Ne možeš za jednog bika dva teleta da uzmeš. Kada bi mogli dva i po teleta da uzmemo za bika od 600 kilograma to bi bila neka proizvodnja gdje bi smo se mi pokrivali dobro i mi bi bili zadovoljni. Ovako je cijena od četiri - 4,10 KM diskutabilna. Ne bi smjela da ide ispod 4,20, a s obzirom na skupu hranu, sušu, bilo bi realna od 4,30 do 4,50 KM. Tada bi i mnoga djeca ostajala na selu i bavila se ovim poslom - kaže ova stočar.

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva od 200 KM po grlu. Kada bi i otkup bio kontinuiran, proizvodnju bi širili. Ohrabruje je što ovu godinu završavaju bez gubitaka.

Sva stoka otkupljena

Ljubiša Stevanović iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije kaže da je ipak najvažnije što će biti izvezeni viškovi stoke, odnosno da će sva stoka biti otkupljena.

-Tender je malo kasnio zbog raznih problema. Otkupiće se sva stoka do Nove godine, otkup je u toku, stoka se utovara, za sada se redovno isplaćuje, što je najvažnije za proizvođače, da ljudi mogu da ubacuju novu telad. Da stvaramo planove. Za 2019. godinu očekujemo bolju situaciju - kaže Stevanović.

U Srbiju su već isporučili oko 4.000 tovnih grla, a očekuju da će do kraja decembra izvesti oko 4.000 tona mesa u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA