Maya Sar predstavlja BiH na Evroviziji u Bakuu

  • BiH
  • 15. Dec 2011.

Bosnu i Hercegovinu će na 57. Takmičenju za pjesmu Evrovizije, narednog maja u Azerbejdžanu, predstavljati mlada i uspješna kantautorica Maya Sar.

Maya Sar predstavlja BiH na Evroviziji u Bakuu

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), punopravna članica EBU-a, je na osnovu Pravila Takmičenja za pjesmu Evrovizije 2012 odlučila da za predstavnicu Bosne i Hercegovine angažuje umjetnicu koja je svojim autorskim umijećem, osebujnim muzičkim stilom i talentom, za kratko vrijeme ostvarila vrhunske rezultate i postigla značajne uspjehe na bosanskohercegovačkoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Maya Sar će u Bakuu, u maju 2012. godine pjevati vlastitu kompoziciju, koju će BHRT premijerno objaviti početkom naredne godine u programu BHT 1 im BH Radija 1. Takmičenje za Pjesmu Evrovizije - Eurovision Song Contest predstavlja najveći globalni medijski spektakl pored Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Već 57 godina, Eurosong je najveći, najgledaniji i najpopularniji televizijski format u Evropi, koji svake godine prati preko 200 miliona gledalaca u direktnom televizijskom prenosu. Zahvaljujući pobjedi azerbejdžanskog dueta Ell/Nikki sa pjesmom „Running Scared", Eurosong 2012 biće održan u Bakuu 22, 24. i 26. maja.

Dugi niz godina bila je članica prateceg benda Dine Merlina, s kojim je na Eurosongu 2011 u Dusseldorfu predstavljala Bosnu i Hercegovinu. Inicijator je regionalne humanitarne akcije za borbu protiv raka grlića materice "Moj je život moja pjesma" i autor istoimene pjesme.

Za tu akciju, od Internacionalne Lige Humanista (dr. Elisabeth Rehn) dobila je priznanje - "Zlatnu plaketu za veliko ljudsko srce". S prvim kantautorskim singlom "Nespretno" postigla je zapažen uspjeh i stekla naklonost velikog dijela publike.

U svom porodičnom studiju "Long Play", sa suprugom i producentom Mahirom Sarihodžićem, pored autorskog rada za druge izvođače, završava i snimanje svog prvog albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA