Stigla pitka voda u Lopare

Izgradnjom tri nove bušotine problem vodosnabdijevanja Lopara je trajno riješen, a za novo izvorište, u selu Veselinovac, u lokalnom budžetu izdvojeno je 100.000 KM.

Stigla pitka voda u Lopare

Stanovnici ove majevičke opštine s nestrpljenjem su dočekali završetak radova koji su im omogućili redovne i kvalitetne isporuke pitke vode.

Ove godine će se graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica i po jedan u Priboju i Koraju što će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje i svih majevičkih sela.

Tri nove bušotine u Veselinovcu kapaciteta su 400 metara kubnih u 24 sata, odnosno 7 litara u sekundi.

Imajući u vidu da je kapacitet sadašnjeg bazena 380 kubika, procjene stručnjaka su da će vode biti dovoljno, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

- Za izgradnju bušotina, ugradnju i povezivanje izdvojili smo 100.000 KM. Imali smo problem i sa strujom pa smo zahtjev za uvođenje trofazne struje Elektrodistribuciji platili oko 2.000 KM. Ovaj projekat za našu lokalnu zajednicu je od kapitalnog značaja - kaže Savić.

On podsjeća da je veliki problem potrošačima na ovom području bilo to što se prilikom obilnijih padavina i nevremena voda zamuti pa nije bila ispravna za piće.

- Obezbijedili smo 40.000 KM za taložnik otpadnih voda. Imamo hemijski i bakteriološki ispravnu vodu - tvrdi Savić.

Dodaje i da će se iduće godine graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica što će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje ovog i desetak susjednih sela, te bušotine u Priboju i Koraju.

Mjesni vodovodi, u dužini od 31 kilometra, bazeni i vodozahvati koji su oštećeni u poplavama i klizištima, su većim dijelom sanirani.

Za ove namjene obezbjeđena su kreditna sredstva iz Programa hitnog oporavka od poplava.

U lokalnoj upravi planiraju da grade i rezervoar većeg kapaciteta i filtersko postrojenje, za što je potrebno oko pola miliona maraka.

Vodosnabdijevanje korisnika u Loparama obavlja JP „EkoKom", preduzeće koje je već pet godina u stečaju.

- Za oko 3.500 stanovnika, pravnih i fizičkih lica mjesečno se isporuči oko 20.000 kubika. Kubik košta 0,73 feninga plus PDV, što je u odnosu na druge gradove i opštine znatno niže. Isključujući zastarjele dugove i naplativost usluga u posljednje dvije godine je zadovoljavajuća - kažu u ovom preduzeću.

Investicije u vodosnabdijevanju raduju Loparčane koji su godinama vodu za kuvanje i piće donosili sa obližnjih izvora ili je kupovali.

- Trpili su nam kućanski aparati, kvarile su se veš mašine i bojleri. Ovdašnju vodu smo koristili kao tehničku, a za piće kupovali. Nije to mala stavka u kućnom budžetu. Važno je da imamo dovoljno vode ali i da je ona ispravna za piće - kaže Gordana Rikić.

Pola miliona za asfalt

Lokalna putna mreža na teritoriji Lopara iznosi 500 kilometara, od čega je do sada asfaltirano oko 250 kilometara.

U ovoj godini asfaltirano je 10 kilometara lokalnih puteva, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 400.000 KM.

Ambiciozne planove imaju i za ovu godinu, a za infrastrukturne projekte iz budžeta će biti izdvojeno oko pola miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA