Bijeljina: Preko 3.000 pacijenata promijenilo porodičnog ljekara

Tim porodične medicine, ginekologa i pedijatra lani je promijenilo 33.903 osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što je za 4.198 manje nego godinu ranije.

Bijeljina: Preko 3.000 pacijenata promijenilo porodičnog ljekara

Prema podacima Fonda zdravstva, pacijenti su najviše mijenjali ljekare porodične medicine, pa je tako lani njih 27.185 svoje zdravlje povjerilo drugom timu, za razliku od 2017. godine, kada se na taj potez odlučilo 25.812 stanovnika Srpske. Osiguranici su tokom prošle godine manje mijenjali izabrane ginekologe i pedijatre, a na taj korak se odlučilo 6.718 osiguranika, za razliku od 2017. godine, kada je 12.289 žena i djece dobilo novog ljekara. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Najviše promjena porodičnog doktora prošle godine bilo je u Doboju (11.047), Banjaluci (3.229), Bijeljini (3.107) i Prnjavoru (1.929) - istakli su u fondu.

Podsjetili su da građani ljekare mogu mijenjati tokom cijele godine, s tim da od januara do oktobra moraju obrazložiti razloge svoje odluke, dok u posljednjem kvartalu godine to mogu uraditi bez ikakvog objašnjenja.

- Za devet mjeseci 2018. godine, kada je procedura komplikovanija, porodičnog ljekara promijenilo je 10.266 osiguranika, a najčešći razlozi su bili promjena mjesta prebivališta, prestanak rada doktora porodične medicine u zdravstvenoj ustanovi koja sa nama ima potpisan ugovor ili je doktor promijenio sjedište ambulante i slično - objasnili su u fondu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naveli su da svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, najbolje je da to učine u "redovnom" periodu, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra.

- Tokom tog perioda procedura promjene je jednostavnija. Potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u našim prostorijama - dodali su u fondu i objasnili da je procedura promjene mimo redovnog perioda komplikovanija iz razloga što fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koja zdravstvena ustanova dobiti sredstava od fonda. Iz tog razloga je, kako navode, važno da se promjene ljekara obave u predviđenom periodu i da naknadne preregistracije budu svedene na minimum.

U Fondu zdravstvenog osiguranja podsjećaju građane da se za tim porodične medicine mogu registrovati u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima fond ima potpisan ugovor. Ginekologa ili pedijatra građani takođe mogu birati u javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA