Američka javnost zahvalna vozaču autobusa u Milvokiju Ireni Ivić

Vozač autobusa u Milvokiju, Srpkinja Irena Ivić, spasila je dijete staro 19 mjeseci, koje je bosonogo, samo sa bodijem i pelenom na sebi, po hladnom vremenu lutalo ulicama grada.

REGION I SVIJET

Ivićeva, koja je rodom iz Prokuplja, vozila je autoputem preko nadvožnjaka kada je vidjela slabo obučenu djevojčicu kako se kreće ka raskrsnici. Zaustavila je autobus, istrčala iz njega i uhvatila dijete. Onda ga je unijela u autobus.

- O moj Bože. O moj Bože. Tresem se - čuje se na snimku kako govori Ivićeva, nakon što je sjela na mjesto vozača zajedno sa bebom.

Jedna putnica u autobusu skinula je zimsku jaknu i ogrnula dijete, koje je bilo hladno na dodir. Naime, temperature su bile ispod nule - navodi Sistem za tranzit u Milvokiju.

Na objavljenom video-snimku vidi se i da je djevojčica ubrzo zaspala u naručju Ivićeve.

- Zahvalna sam što sam se našla na pravom mestu u pravo vreme - rekla je Ivićeva na pohvalnoj ceremoniji u njenu čast.

Policija je saopštila da je 19-mjesečnoj bebi bilo hladno i da je bila uplašena, ali da nije povrijeđena. Prema navodima policije, koje je prenio Sistem za tranzit, djevojčica je nestala nakon što je majka, kako se vjeruje, imala krizu mentalnog zdravlja.

Portparol Sistema za tranzit u Milvokiju rekao je da je dijete na kraju vraćeno ocu Hasanu Ali Abdulu Kasimu. On vjeruje da je njegova supruga, za koju je rekao da ima mentalnu bolest, odvela bebu u crkvu preko puta i zaboravila na nju.

Kako se navodi, ovo je deveti put u proteklih nekoliko godina da je jedan vozač tranzitnog sistema u okrugu Milvoki pronašao dijete koje se izgubilo ili se vodi kao nestalo.

Zahvalnost vlasti

Vlasti okruga Milvoki održale su konferenciju za novinare povodom podviga i zahvalnosti Ireni Ivić.

- Ne prihvatam takvu vrstu dobrote samo zdravo za gotovo. Irena je učinila mnogo više od svog posla. Uradila je pravu stvar i zato smo joj veoma zahvalni - rekao je načelnik okruga Kris Abel.

Na pitanje o tome šta se dogodilo, Ivićeva je rekla:

- Ako se nađem u istoj situaciji, ja ću, naravno, uvek pomoći. Obožavam decu, nekada sam bila učiteljica i sama imam decu, tako da sam srećna što sam uspela da pomognem ovom slatkom nedužnom detetu - kazala je ona.