Jurić: Vučićev predlog veliko ohrabrenje i nada

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvedena doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, predstavlja veliko ohrabrenje i daje nadu da će se to desiti u najkraćem roku

REGION I SVIJET

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvedena doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, predstavlja veliko ohrabrenje i daje nadu da će se to desiti u najkraćem roku, kaže osnivač Fondacije '''Tijana Jurić''' i pokretač inicijative o izmeni Krivičnog zakonika Igor Jurić.

On je istakao da je sada najbitnije da "sve ne ostane samo prazna priča" i izrazio je nadu da će taj zakon biti izmenjen u naredna dva meseca.

Jurić je rekao da je u poslednjih godinu i po, od podnošenja molbe za izmenu zakonika predsednici Narodne skupštine do danas, Fondacija prošla mnogo toga, ali da je današnja izjava predsednika Vučića o prihvatanju Jurićevog predloga ''potvrda da je borba bila vredna''.

''Nisam znao na šta će se današnja konferencija odnositi, potpuno mi je bilo nenadano, tako da sam to zaista emotivno podneo dok sam slušam'', rekao je Jurić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, nakon nedavnog formiranja Radne grupe za izmene i dopune Krivicnog zakonika o razmatranju uvođenja kazne doživotnog zatvora, danas je stigla i potvrda predsednika Srbije da će taj predlog biti i usvojen.

''To predstavlja veliko ohrabrenje i nadu da će se to zaista desiti u vrlo kratkom roku'', kazao je Jurić.

Prema njegovim rečima, predlog Fondacije se odnosi na uvođenje doživotne kazne zatvora za krivična dela u kojima su žrtve deca i žene, te da će izmena obuhvatiti i druge zakone.

Jurić je naglasio da je sada najbitnije da "sve ne ostane samo prazna priča", već da izmene zakona zažive i izrazio nadu da će se to desiti u naredna dva meseca.Naveo je da je Fondacija ''Tijana Jurić'' prikupila blizu 160.000 potpisa građana za izmenu Krivičnog zakonika i istakao da prihvatanje te inicijative treba da bude ohrabrenje običnim građanima.

''To pokazuje da moramo biti uporni. Ukoliko se naš predlog usvoji, to će biti dobar signal za ubuduće, da možemo da reagujemo i utičemo da se izmene zakoni koji nisu dobri'', uveren je Jurić.

Ističe da ne želi da bude član nijedne političke opcije, ali želi da utiče na život naših građana, posebno dece.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će biti uvedena doživotna kazne zatvora za počinoce najtežih krivičnih dela - višestruka ubistva, ubistva dece.