Optužnica protiv doktorica zbog sumnje da su koristile zvanja koja ne posjeduju

  • BiH
  • 15. Jan 2019.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri doktorice u JZU "Zdravstveni centar" Brčko zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

Optužnica protiv doktorica zbog sumnje da su koristile zvanja koja ne posjeduju

PedijatarNada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja.

Trima odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavilo je na teret optuženim da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju.

One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović).

S tim u vezi, optužene su za krivična djela Posebni slučajevi krivotvorenja isprave (iz člana 368 tačka 4. Krvičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA