Dijaspora otvara radna mjesta u Loparama

Ekonomsko osnaživanje Srpske i investiranje u njen privredni razvoj – su obaveza, ali i zadovoljstvo, poručili su privrednici iz dijaspore, koji su u Loparama razgovarali sa predstavnicima kulturnog, sportskog i javnog života.

Dijaspora otvara radna mjesta u Loparama

Srpska je veliko dostignuće srpskog naroda i garant njegove slobode, ocijenili su predstavnici majevičke dijaspore koji su, osim ulaganja u oživljavanje privrednog ambijenta, obezbijedili i brojne donacije za podizanje kvaliteta života u ovoj lokalnoj sredini.

Prema posljednjem popisu, u Loparama živi oko 16.500 stanovnika. Na ovom području je više od 300 korisnika socijalne pomoći, a oko 2.000 lica je nezaposleno. Iako se uz pomoć nadležnih republičkih institucija radi na oživljavanju i poboljšanju privrednog ambijenta, Loparani su suočeni sa brojnim problemima.

Budući da ova opština, čiji je godišnji budžet manji od pet miliona maraka, spada u red nerazvijenih sredina Srpske, svaka pomoć stanovnicima je dobrodošla. Dijaspora ne zaboravlja zavičaj, kaže predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović.

-Značajna sredstva ulažemo u otvaranje pogona, zapošljavanje. Ja sam u protekle dvije decenije u zavičaj uložio više od pet miliona evra. Nije nam cilj da pomažemo rodbinu novčano, nego da im omogućimo da privređuju i žive dostojanstveno od svog rada. Organizujemo sajmove privrede u Cirihu, Minhenu i drugim velikim centrima dijaspore. Osim privrednog povezivanja, nastojimo uspostaviti i kulturne, sportske i druge veze sa maticom - naglašava Stevanović.

Pomoć dijaspore dragocijena je majevičkim privrednicima. Destilerija "Epoha" proizvodi rakiju. Direktor Bojan Džuvelović kaže da su majevičko voće, prije svega šljiva, a i rakija nadaleko poznati. Osvajaju nova tržišta i uvode nove tehnologije.

Pomoć dijaspore ne izostaje ni u drugim projektima.

Direktorica Dječijeg vrtića Lopare Danijela Cvijanović podsjeća da je, zahvaljujući donaciji dijaspore od 30.000 KM, promijenjen krov na zgradi koja je izgrađena prije 40 godina.

-Kapacitet zabavišta je 90 djece, a sada imamo 60 polaznika. Nastojimo da obezbijedimo što bolje uslove boravka našim mališanima - naglasila je Cvijanović.

Pred Opštinom Lopare u ovoj godini su novi razvojni projekti i očekujemo da se nastavi trend privrednog razvoja započet u prethodnih nekoliko godina, rekao je načelnik ove opštine, Rado Savić.

-Srpsku je potrebno ekonomski ojačati i demografski učiniti stabilnom, da bi mogla da se kreće zacrtanim putem- kaže prvi čovjek Lopara.

Procjenjuje se da u Cirihu, Lucernu, Bazelu, ali gotovo i svim ostalim područjima Švajcarske živi oko 3.000 Srba, koji su se u proteklim decenijama u potrazi za boljim životom raselili sa Majevice. Podaci govore i da još oko 2.000 Loparčana živi i radi u Njemačkoj, Austriji, Italiji pa čak i Americi i Kanadi.

Dijaspora pomaže zavičaj na razne načine, obnavlja kuće, škole, crkve, infrastrukturu, obezbjeđuje pomoć socijalno-ugroženima, u hrani, odjeći, obući, stočnom fondu, sjemenskim materijalima.

Penzioneri kao preduzetnici

Dijaspora je glavni oslonac za opstanak nerazvijene opštine Lopare. U vrijeme praznika svi pohrle u Lopare da obiđu porodicu, rodbinu i prijatelje, a većina se nakon penzionisanja vraća u rodni kraj, otvaraju mini proizvodne pogone i domove za smještaj starih lica, obezbjeđujući nova radna mjesta i bolje uslove za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI