Federacija krije informacije

  • BiH
  • 16. Dec 2011.

Transparensi internešnel (TI) nikada nije od Vlade Federacije BiH (FBiH) dobio memorandum o geološkim istraživanjima nafte i gasa potpisan sa kompanijom "Šel", iako je nakon zahtjeva Transparensija memorandum javno objavljen.

Federacija krije informacije

"Naš stav je bio da apsolutno nijedan razlog nije postojao da on bude povjerljive prirode", istakao je predsjedavajući Odbora direktora TI Emir Đikić.

Prema njegovim riječima, i federalna "Elektroprivreda" flagrantno je prekršila Zakon o slobodi pristupa informacija ne dostavljajući na uvid Transparensiju određene informacije vezane za ugovor sa Rudnap grupom iz Beograda.

"`Elektroprivreda` je naprosto odbila, bez ikakvog zakonskog uporišta, da provede zakonski postupak u vezi sa pristupom informacija, uputivši nas na privatnu firmu koja nema nikakve obaveze po Zakonu o slobodi pristupa informacijama", rekao je Đikić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je zaključio da, na osnovu do sada dostupnih informacija, postoje razlozi da se sumnja u legalnost i opravdanost ovog ugovora.

Prema Đikićevim riječima, građani BiH najviše prijavljuju korupciju prilikom zapošljavanja, prije svega zapošljavanja u državnoj službi i javnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA