Novac prepreka za tajne kupce na bh. tržištu

  • BiH
  • 19. Jan 2019.

Na tržištu u BiH nema tajnih kupaca u službi potrošača isključivo zbog nedostatka finansijskih sredstava, a njihova aktivnost je uglavnom naručenim istraživanjima kod određenih agencija usmjerena za unapređenje poslovanja ili proizvođača ili trgovaca.

Novac prepreka za tajne kupce na bh. tržištu

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, kaže da tajni kupci u BiH apsolutno nisu neko ko štiti interese potrošača, nego interese proizvođača one robe koja se prodaje na našem tržištu, jer ih oni angažuju kod određenih agencija, odnosno organizacija, da rade u njihovom svojstvu.

"Mi bi trebalo kao potrošači da imamo tajne kupce kako bismo zaštitili potrošače, tako bismo mogli da vidimo koliko trgovci imaju 'agresivan' pristup prema potrošaču, koliko ga pritiskaju da nešto kupi i slično. Međutim, mi nemamo novca za to, a to nije baš jeftino jer morate imati mlade ljude, ljude sredovječne dobi, koji bi morali nekada nešto i da kupe, pa bi morao postojati budžet za takvo nešto", ističe Bulićeva.

Ona kaže da tajne kupce uglavnom angažuju proizvođači ili firme koje plasiraju robu na bh. tržište tako što pošalju tajnog kupca u trgovinu koja mu je distributer, te provjerava ljubaznost trgovca, koliko zna o proizvodu koji prodaje, koliko je spreman pružiti informaciju kupcu. Ističe da je tajni kupac napravljen sa ciljem da firme prestroje svoj marketing i da evenutalno eleminišu loše trgovinske kuće kojima su povjerili svoje proizvode.

"Ako imate sjajan proizvod, a neko ga loše prodaje, on neće ići najbolje u prodaji ako trgovac kaže neku lošu stvar o tom proizvodu, te zbog toga proizvođači traže trgovce koji će odraditi dobar marketing za njegov proizvod", kaže Bulićeva.

Ističe da se ne vodi računa o zaštiti potrošača, jedino u slučajevima ako sam proizvođač ne vodi računa o potrošačima, što bi mu svakako bilo od koristi. Dodala je da dobijaju žalbe od građana na kvalitet trgovinske usluge, kako kaže Bulićeva, što je i očekivano jer na mjestima trgovaca rade razne struke.

Murisa Marić iz Udruženja potrošača DON Prijedor kaže da su prošle godine imali istraživanje na teritoriji grada Prijedor u kojem su učestvovali tajni kupci, a da su sve ostalo u BiH naručena istraživanja koje rade određene agencije, a naručioci su uglavnom trgovci i proizvođači.

"U našem istraživanju došli smo do toga da su velike gužve na kasama, da se građani tu zadržavaju mnogo duže nego što bi trebalo, nema dovoljno ljudi koji rade na kasama, iako ima dovoljno kasa, ali na njima nema kasira. Nisu dovoljno ni istaknute cijene na proizvodima", rekla je Marićeva. Ističe da nema ni dovoljno parking mjesta, te da su potrošači nezaštićeni na parkingu jer se na njemu prodaju donji veš, čarape, iako to isto postoji u trgovini.

"Nakon istraživanja dobili smo slike koje u suštini mogu da poboljšaju rad trgovina, ukoliko one žele nešto da poprave u svom poslovanju, međutim niko od njih nije bio zainteresovan za naše istraživanje", rekla je Marićeva.

Pojasnila je da za tajnog kupca ne trebaju velika sredstva, jer su oni istraživanje odradili sa svojim volonterima, ali da tajni kupci svakako moraju proći obuku.

"Mi ćemo i u budućem periodu nastaviti da radimo takva istraživanja, a u ime drugih udruženja ne mogu da govorim", kaže Marićeva.

Milica K. kaže da često nailazi na trgovce u marketima koji su mrzovoljni, te da u od raspoloženja zavisi i njihova ljubaznost prema kupcu.

"Pored cijena i svega ostalog, ljubaznost i usluga trgovca svakako utiču na to da li će neko ponovo doći u istu trgovinu i kupiti nešto", kaže Milica K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA