RS neće pristati na blokadu novca iz UIO

Ako Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od 1. januara 2012. godine prestane da raspodjeljuje sredstva sa jedinstvenog računa, Republika Srpska će deblokirati ta sredstva.

RS neće pristati na blokadu novca iz UIO

Izjavio je ovo u petak predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući najave da bi UIO od početka iduće godine, zbog neusvajanja budžeta BiH, mogla da obustavi raspodjelu novca.

- Ako bude najave blokade sredstava, deblokiraćemo ta sredstva, bilo da to podrazumijeva novu upravu ili neke nove akcije. Ako dođe do zastoja makar na jedan dan, ući ćemo u Parlament i povući saglasnost o formiranju službe za indirektne poreze - kazao je Dodik.

Naglasio je da će Srpska odbiti svako nametanje budžeta BiH, što može da pokuša jedino visoki predstavnik, te da su određene mjere već pripremljene.

- Smatrali smo da BiH treba da napravi uštede na nivou BiH i predlagali da to bude oko 18 odsto ranijih sredstava. Spremni smo da deblokiramo tu situaciju i podržimo budžet u okviru onoga što je potrošeno u ovoj godini i da na tome napravimo osnovu za iduću godinu - rekao je Dodik i dodao da je očigledno nastojanje da se stvori situacija da neko interveniše.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je da do kraja godine treba da bude usvojen budžet za ovu ili iduću godinu, jer u protivnom neće moći da se vrši raspodjela sredstava sa jedinstvenog računa i da će svi u institucijama BiH ostati bez plata.

- Prema mom tumačenju svih pozitivnih zakonskih propisa, ako ne bude usvojen jedan od budžeta, ili za 2011. koji bi onda implicirao privremeno finansiranje za 2012. godinu, ili budžet za 2012. godinu, što je najbolje rješenje, nema raspodjele prihoda sa jedinstvenog računa u idućoj godini. Tako kaže zakon. To znači da onda niko neće imati plate - kazao je Vrankić.

Ističe da je predložio kompromisna rješenja za budžet BiH, koja su poznata svim akterima u ovom procesu. - Svi akteri tog procesa moraju se okupiti i razgovarati i nadam se da su svi pametni da se nađe kompromisno rješenje - rekao je Vrankić. BiH od indirektnih poreza zahtijeva minimalno 880 miliona KM, što je za entitete neprihvatljivo.

Fiskalni savjet

U Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, koji je i predsjedavajući Fiskalnog savjeta, "Glasu Srpske" su rekli da još nema informacija da su ministri finansija BiH, Republike Srpske i FBiH postigli dogovor o budžetu, zbog čega još nije zakazana nova sjednica Fiskalnog savjeta.

- Kada bude stigao signal da je dogovor o budžetskom okviru postignut, nema razloga da sjednica Fiskalnog savjeta ne bude zakazana - rekli su iz Savjeta ministara.

Kriza

Vrankić je naglasio da je potrebno da bude usvojen budžet koji bi omogućio ublažavanje negativnih uticaja ekonomske krize, koja iz Evrope neminovno dolazi i u BiH.

- Ako ne budemo spremni na odgovor, ta ekonomska kriza će se još više produžiti i produbiti u BiH. Moramo stvarati ambijent u kojem će se povećati konkurentnost zemlje, sniziti kreditni rizik i privući investicije bez kojih nema novih radnih mjesta, a time ni rezultata koji nas u makroekonomskom smislu vode u pozitivnom pravcu - kazao je Vrankić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA