Slab odziv na poziv Fonda PIO za kompletiranje dokumentacije

U posljednje četiri godine Fond PIO RS obavijestio je više od 30.000 ljudi u Srpskoj da će u narednoj godini ispuniti uslove za penziju i da bi trebalo da im se jave da bi na vrijeme kompletirali svu dokumentaciju.

Slab odziv na poziv Fonda PIO za kompletiranje dokumentacije

Međutim, na ove pozive odazove se vrlo malo ljudi, najviše u strahu od toga da ih na taj način tjeraju u penziju. Mnogi od njih zbog toga propuste i priliku da im se rješenje o penzionisanju, kada za to dođe vrijeme, izda za 15 dana, umjesto da se taj postupak razvuče mjesecima ili godinama, tvrde u Fondu PIO.

- Ovo je posebno bitno kod osiguranika koji imaju navršeni staž osiguranja u drugim državama, gdje je Fond obavezan da prethodno pribavi potvrdu staža osiguranja i drugu dokumentaciju iz tih država, bez koje se postupak ne može okončati. To, međutim, često traje po nekoliko mjeseci, pa čak i godina, što onda onemogućava Fond da efikasno i u zakonskom roku od dva mjeseca i kraće okonča postupak i izda konačno rješenje. U takvim situacijama, ni urgencije koje upućujemo inostranim nosiocima osiguranja nisu dovoljne da se dokumentacija prikupi u kratkom vremenskom roku - kaže portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Kada je dokumentacija kompletna, kaže, rješenje o penziji može se dobiti i za sedam dana od kada se podnese zahtjev.

Fond, praktično, na ovaj način urgira osiguranike da godinu dana prije mogućnosti da se penzionišu iskoriste da se njihova dokumentacija kompletira i bude spremna na vrijeme. Oni najprije treba da se jave u poslovnicu Fonda i na uvid ponesu svu dokumentaciju koju imaju kod sebe - radne knjižice, potvrde staža iz drugih zemalja, ako su ih već pribavili, uvjerenja i slično, da bi se ustanovilo šta eventualno nedostaje.

- Odziv osiguranika u početku je bio do sedam odsto, a sada je oko 15 odsto, što je i dalje malo. Mnogi pogrešno shvataju da se radi o nekom pozivu za penzionisanje, ali to nikako nije tako, jer se o pravu na penziju odlučuje isključivo na osnovu ličnog zahtjeva samog osiguranika. Isto tako, prestanak ugovora o radu i radnog odnosa u nadležnosti je poslodavca, a ne Fonda - objašnjava Joksimović.

Bitna uplata doprinosa

- U postupku kompletiranja dokumentacije i podataka, bitna je i provjera činjenice o ukupnom penzijskom stažu osiguranika, kao i o tome da li je za periode navršenog staža osiguranja plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, što traži zakon - kažu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

117 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI