Lopare: Opština sa odličnim prirodnim potencijalom

U opštini Lopare registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta.

Lopare: Opština sa odličnim prirodnim potencijalom

Ovo područje ima odlične prirodne potencijale i agro-klimatske uslove za voćarstvo i stočarstvo,što je i velika šansa za cjelokupan razvoj regije.

Voćarstvo na području loparske opštine jedna je od najvažnijih privrednih grana. Šestočlana porodica Perić ima šljivik sa 400 stabala, a od prošle godine natri dunuma proizvode i jagodu.

- Majevica je poznata po voćarstvu. Takva je priroda, nadmorska visina odgovara voću. Odavnina su se ljudi ovde bavili voćarstvom. Sijanje pšenice i kukurza nije baš za ovaj kraj - kaže Mile Perić.

Majevički poljoprivrednici sve se više okreću i plasteničkoj proizvodnji povrća. Upet plastenika, površine 1.400 kvadrata, Gordana Ilić proizvodi papriku, paradajz, krastavce. Plasman za njeno povrće je obezbijeđen.

- Traži dosta truda i rada u plastenicima. Od jutra do mraka morate da radite. Ali isplati se. Ko hoće da radi i da nešto ima, može solidno da živi - smatra Gordana.

Većina majevičkih domaćinstava bavi se i stočarstvom. Porodica Popović se nakon penzionisanja u Švajvarskoj vratila u zavičaj. Drže oko stotinu ovaca. Iako su ulaganja velika, isplati im se.- Sve plaćam, od radnika do mašine. Јa ne gledam računice, ali ima i koristi - poručuje Јovan Popović.

Poljoprivredna proizvodnja jedan je od strateških pravaca razvoja. Godišnje se iz budžeta ove lokalne zajednice za podršku agraru izdvoji oko pola miliona maraka.

- Imamo nekoliko ozbiljnih proizvođača mlijeka na području naše opštine. Razmišljamo da sa jednim investitiorom izgradimo mini fabriku tvrdog sira u Јablanici. I nadamo se da ćemo taj projekat realizovati u 2019. godini - napominje Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

U lokalnoj upravi planiraju da uz pomoć resornog ministarstva grade prerađivačke kapacitete, sušare i hladnjače za voće. Namjeravaju da u saradnji sa dijasporom omoguće izvoz poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA