"Čeh" i "korejac" love brze vozače od februara

Na putevima RS, najvjerovatnije od februara, nesavjesne vozače, kako nezvanično saznajemo, loviće dva superbrza automobila iz Češke i Južne Koreje.

"Čeh" i "korejac" love brze vozače od februara

Kako nezvanično saznajemo, policijska vozila škoda superb i hjundai i30 sa ugrađenim presretačima loviće vozače koji ne poštuju saobraćajne propise. Takođe, kako nezvanično saznajemo, ova vozila će evidentirati prekršaje neprilagođene brzine, nevezivanja pojasa, prelaska pune linije, identifikaciju vozila, moći će da ustanove da li je vozilo registrovano ili nije te će bilježiti prekršaje počinjene u istom, ali i u suprotnom smjeru.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da bi vozila sa ugrađenim presretačima na putevima trebalo da se nađu do kraja februara, te time demantovao tvrdnje na društvenim mrežama da su vozila već u upotrebi.

"Tokom prošle sedmice, u četvrtak i petak, bili su ugrađeni sistemi u oba vozila koja će loviti nesavjesne vozače, a u subotu je bila obuka za pripadnike MUP-a RS o njihovom korištenju, te su juče poslata na kalibraciju, odnosno na provjeru da li uređaji ispravno rade, da li mjere brzinu onako kako treba", rekao je Radović za "Nezavisne".

On je pojasnio da taj uređaj, da bi mogao biti na putu i mjeriti brzinu na osnovu koje se izriču prekršajne kazne, mora proći određenu provjeru i dobiti licencu.

"Nakon provjere, iduće sedmice će biti komisijski prijem vozila, provjera na nekoj od relacija, da vidimo kako to vozilo radi na terenu. Zavisno od potrebe, ovo vozilo će u slučaju prekršaja da snimi video-zapis, fotografije i da tako evidentira prekršaje", kaže Radović. Istakao je da očekuje da će se ova vozila sa ugrađenim presretačima na putevima RS naći do kraja februara, nakon što Vlada RS donese odluku o tome i objavi je u "Službenom glasniku RS". Pojasnio da su prednosti vozila sa presretačima višestruke.

"Jednostavno, ovdje neće biti obavještavanja blicanjem, taman i da znate koje je policijsko vozilo u pitanju i njegove tablice, ne može se to vidjeti kad vam ono dolazi u susret, a kad ga vidite, već je zabilježen prekršaj, ukoliko ga je bilo, tako da će to u svakom slučaju funkcionisati neometano", kaže Radović.

On dodaje da pretpostavlja da će vozila djelovati na svim putevima, ali da je to stvar MUP-a RS na koji način će ih koristiti i u kojoj mjeri.

"Na autoputevima je dosad bilo teško kontrolisati brzinu, sigurno je da će ova vozila biti pogodna da evidentiraju prekršaje na autoputevima, ali će ih biti sigurno i na ostalim magistralnim putevima", dodao je Radović.

Pojasnio je da ovo vozilo može da bude parkirano i pored puta te da bilježi prekršaje. Iako nam nije otkrio koji modeli vozila su u pitanju, kaže da su vozila novija, te da su u mogućnosti da u slučaju potrebe mogu prestići i zaustaviti druga vozila.

"Uređaj će elektronski evidentirati svaki prekršaj i bez zaustavljanja vozila koje čini prekršaj, te će to stizati na adresu kao i sa dual radara", pojasnio je Radović.

Međutim, u MUP-u RS rekli su da u službena vozila MUP-a RS nisu ugrađeni presretači, a kada to bude urađeno, javnost će biti informisana o svim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA