Posljednji pozdrav omiljenoj bijeljinskoj profesorici

Dana 20.1.2019. godine oprostili smo se od profesorice Vesne Кapetanov. Bio je to tužan dan za sve one koji su poznavali, poštovali i voljeli profesoricu Vesnu koja je zaslužila divljenje za sve ono što je učinila za mnogobrojne generacije bijeljinskih učenika, za bijeljinsku Gimnaziju i čitav grad.

Posljednji pozdrav omiljenoj bijeljinskoj profesorici

Poslije završene gimnazije u Bijeljini, završila je Filozofski fakultet u Beogradu. Sav radni vijek je radila kao profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti, nekoliko godina u Učiteljskoj školi u Bijeljini, a najduže je radila u Gimnaziji ,,Filip Višnjić'' i sa učenicima postizala izuzetne rezultate.

U porodici ima tri ljekara: kćerku Virdžiniju, sina Igora i snahu Radu. Najveća radost su joj bili unuci Ivona i Filip.

Oprostili smo se od profesorice koja je voljela svoj posao, koja je vjerovala u humanu misiju profesorskog poziva i nikad nije posustajala u toj vjeri i radu. Svoju ljubav prema knjizi uspješno je prenosila na učenike. Visoki standardi u poimanju vrijednosti pisane riječi, postali su standardi njenih đaka. Njani učenici nisu mogli ostati ravnodušni prema knjizi zahvaljujući njenoj ljubavi i vjeri u ono što je radila. Vidici su se širili, ljubav prema knjizi je rasla, a čitanje je postojalo svakodnevna potreba i sastavni dio života mnogih učenika.

Profesorica Vesna je bila uspješan vaspitač mladih generacija. Кroz analizu književnih djela ukazivala je na pozitivne osobine i vrijednosti koje treba da krase ljudski rod. Te vrijednosti su se umnožile u glavama bijeljinskih učenika koji su shvatili važnost i ljepotu druženja sa knjigama koje postavljaju neke uzvišenije, a dostižne ciljeve. Mnogi od njih su danas uspješni i dobri ljudi koji žive i na ovim prostorima, a i širom svijeta.

Profesorica Vesna je bila častan čovjek, nenadmašan pedagog, vrstan intelektualac. Pamtićemo je kao humanistu beskrajne širine i prijamčivosti za prave ljudske vrijednosti. Izazivala je divljenje svojim obrazovanjem, radom, stavom, autoritetom i odnosom prema ljudima. Bila je prava dama. Bilo šta da kažemo o njoj, sve je malo u odnosu na ono što je ona uradila za mnogobrojne generacije bijeljinskih učenika u obrazovnom i vaspitnom smislu.

Do kraja radnog vijeka ostala je veliki entuzijasta, vjerujući u moć knjige i svoju moć da je približi učenicima. U tome je i uspijevala na neki čudesan način, način svojstven samo njoj. Učenici su joj se divili, poštovali je. Iz poštovanja prema profesorici učenjem dostizali visoko postavljene zahtjeve.

Draga razrednice Vesna, neka Vam je vječna slava i hvala! Čuvaćemo Vas u sjećanju!​

Počivajte u miru!

Petra Mićić, bivša učenica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA