Skupština grada Bijeljina uskoro o subvencijama troškova legalizacije

Skupština grada Bijeljina trebalo bi da na sljedećoj sjednici usvoji odluku o subvencijama troškova legalizacije za zakonom propisane povlaštene kategorije građana. Budžetom je za ove namjene predviđeno oko 30.000 maraka. Do 18. janura, kada je istekao rok od šest mjeseci, povlasticu od 20 odsto umanjenja troškova legalizacije, iskoristilo je tek oko 500 vlasnika objekata bez građevinske i upotrebne dozvole.

Skupština grada Bijeljina uskoro o subvencijama troškova legalizacije

Branko Mijić kaže da je zahtjev za legalizaciju kuće predao prije godinu i po dana i do sada je platio oko 2000 maraka. On je vlasnik jedne od oko 1000 kuća u izbjegličkom naselju Novi Dvorovi, gdje su samo malobrojni objekti legalizovani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Na ovom dijelu okoosam do 10 kuća. Veoma malo, nemaju sredstava ljudi. Ne mogu, skupe su dozvole, veoma skupe", rekao je Branko Mijić iz naselja Novi Dvorovi.

Ni zakonska olakšice od 20 odstoumanjenja od cijene legalizacije, koja je bila na snazi do 18. januara na području grada Bijeljina nije dala očekivane rezultate. Predato je tek 520 zahtjeva. Rok za legalizcaiju je trajan, ali cijena više nije ista.

"Recimo da je objekat u petoj građevinskoj zoni i da je njegova kvadratura 150 kvadrata korisne površine. Naša cijena je oko 3.600 maraka", pojasnio ješef Odjeska za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata odjeljenja za prostorno uređenje Dušan Savić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na olakšice u postupku legalizacije mogu da računaju samo određene kategorije građana. Među njima su RVI, demobilisani borci, lica u stanju socijalne potrebe i druge kategorije građana propisne zakonom , tako što će lokalne zajednice iz budžetskih sredstava , subvencionisati dio troškova naknade za legalizaciju, kažu u bijeljinskoj gradskoj upravi.

"Ona, istina, nisu velika sredstva, oko 30.000 maraka, ali je jako bitno da smo predvidjeli navedenu poziciju i da u skladu sa zahtjevima koji budu u toku 2019. godine. Tu poziciju ćemo povećavati kroz rebalans budžeta", naveo je predsjednik skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

Budućim pravilnicima biće utvrđeno koje povlaštene kategorije i u kom procentu će imati pravo na subvenicije naknade za legalizaciju, odnosno naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente. Procjenjuje se da je u Bijeljini oko 20.000 nelagalno sagrađenih objekta , od čega je oko 7.000 stambenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA