Skuština Grada: Odvoz smeća veći za 10 odsto, podržan Program razvoja sporta

Najviše pažnje odbornika izazvala je rasprava o poskupljenju odvoza smeća za 10 odsto i odlaganja otpada na regionalnoj deponiji sa 40 na 50 KM po toni, što je usvojio lokalni parlament, uz obećanje nadležnih da će to doprinijeti ekološkom zbrinjavanju komunalnog otpada i rješavanju problema neprijatnih mirisa u gradu.

BIJELJINA

Povećanje cijene komunalne usluge za građane, prvo nakon 2015. godine, uslijedilo je nakon poskupljenja od 25 odsto, sa 40 KM na 50 KM za deponovanje tone komunalnog otpada, koje je skupštinskom odlukom odobreno regionalnoj sanitarnoj deponiji "Eko-dep".

Šef opozicionog Kluba odbornika SNSD-a Dragan Knežević rekao je novinarima da nisu podržali ova poskupljenja jer smatraju da nije korektno prebacivati na teret građana pogrešne poteze politike i upravljanja gradom i loše poslovanje preduzeća.

Knežević je naveo da poskupljenje neće riješiti sistemski problem regionalne deponije čije je poslovanje palo na teret samo Bijeljine, umjesto pet opština koji su njeni osnivači, kao i da je "Komunalac" trebalo da traži bolji način umjesto prebacivanja tereta na građane.

Šef Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić kaže da ni vlast u gradu nije srećna zbog povećanja cijena komunalnih usluga, ali i da je rad i razvoj ekološke deponije neminovnost od koje zavisi komunalna čistoća i zaštita životne sredine u Semberiji.

Tokom skupštinske rasprave odbornici su zamjerali što građani plaćaju odvoz smeća po stambenom kvadratu, a ne po broju članova domaćinstva, a izražena je i sumnja u zlonamjernost cjenovnika i mogućnosti zloupotrebe jer su u njemu navedene različite cijene za male ili velike kafiće, bez preciziranja ko odlučuje o tome šta je malo, a šta veliko.

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković je, na oštre kritike opozicije da je povećanje cijene usluga od 10 odsto udar na građane Bijeljine, naveo da je riječ o kompromisu jer je od lokalnog parlamenta zatraženo poskupljenje od 20 odsto nakon povećanja cijene odlaganja komunalnog otpada na "Eko-dep".

Marković je rekao da su iz ovog preduzeća, koje nije stoprocentno u vlasništvu grada nego ima i privatne akcionare, tražili da 10 odsto povećanja cijene ide na teret građana, a da 10 odsto subvencioniše grad iz lokalnog budžeta.

Odbornici SNSD-a su predložili održavanje tematske sjednice Skupštine grada da bi se pronašlo rješenje za probleme poslovanja "Eko-depa", kao i neprijatnih mirisa koji ugrožavaju Bijeljinu. Direktor "Eko-depa" Dragiša Marjanović je u obraćanju odbornicima ocijenio da nije problem u poslovanju preduzeća koje je moderna ekološka deponija, nego u ekonomskoj cijeni odlaganja komunalnog otpada koja nikada nije dostignuta.

"Projektom je definisana cijena od 70 KM, a ona je tek sada podignuta sa 40 KM na 50 KM, a na deponiju se prima tek 40 odsto projektovanih količina iz četiri od pet opština koje su učestvovale u njenoj izgradnji i nema sankcija za nepoštovanje dogovorenog", rekao je Marjanović.

On je naveo da se zaposleni u "Eko-depu" maksimalno trude da dobro posluju i da ne mole nikoga za spas, te istakao da je izgradnja komunalne infrastrukture obaveza lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, sistemsko rješenje bilo bi da se prikupi sav otpad u regiji, kao i da se pojača nadzor u sprovođenju pravila da "zagađivač plaća". U obrazloženju za povećanje cijene odlaganja otpada navedeno je da će to biti iskorišteno za sufinansiranje izgradnje nove sanitarne ćelije na regionalnoj deponiji i da će planirane investicije smanjiti i neprijatne mirise u gradu.

Na prvoj sjednici Skupštine grada u ovoj godini odbornici su podržali Program razvoja sporta kojim je predviđeno ulaganje 1,8 miliona KM iz lokalnog budžeta za podršku rada 150 sportskih klubova u Bijeljini.

Odbornik opozicionog SNSD-a Aleksandar Đurđević zatražio je od gradske vlasti da ovaj novac bude ravnopravno i ravnomjerno raspoređen za sve sportove i klubove, a pozvao je i velike kompanije u gradu da izgrađuju sportske terene i tako pokažu svoje društveno odgovorno poslovanje.

On se založio da grad sufinansira članstvo djece u sportskim klubovima i da se više novca uloži u razvoj sportskih sekcija u osnovnim školama.

Tokom četvoročasovnog zasjedanja odbornici su usvojili i izvještaje Policijske uprave Bijeljina u kojima se konstatuje da nema povećanja kriminaliteta u gradu.

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka navedenih u revizorskom izvještaju sa rezervom za rad gradske administracije u 2017. godini.

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je novinarima da je rezerva izražena u dijelu izvještaja koji se odnosi na knjiženje imovine u nadležnosti grada ili nekog od gradskih preduzeća. "Jako je bitno da je revizorski izvještaj pozitivan u dijelu koji se odnosi na javne nabavke, gdje se plasira najviše novca", naveo je Marković.

Među gotovo 40 usvojenih informacija i odluka, on je izdvojio imenovanje sekretara Osnovnog suda u Bijeljini Dijane Savić Božić za predsjednika Gradske izborne komisije /GIK/, nakon što je Žiki Kruniću istekao sedmogodišnji mandat na ovoj funkciji.

U ovoj komisiji će konkursom biti zamijenjena još tri člana, jer je internim pravilima onemogućeno da sudije budu članovi GIK-a.