Željeznice RS smanjuju broj zaposlenih

“Željeznice RS” planiraju da naredne tri godine smanje broj radnika u kompaniji za 382 zaposlenih.

Željeznice RS smanjuju broj zaposlenih

O ovom javnom preduzeću, kažu da je na kraju prošle godine bilo ukupno 2.482 radnika, a da je do kraja 2020. planirano da ih bude 2.100.

-U ovoj godini je planirano smanjenje oko 150 radnika (zakonski uslovi za penzionisanje i dobrovoljni odlazak radnika). Na kraju 2020. godine taj broj bi, kroz dalje penzionisanje i smanjenje, iznosio 2.100 zaposlenih radnika - kažu u ŽRS.

Dodaju da će primjenom usvojenog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te Pravilnika o radu Željeznica Republike Srpske doći će do svođenja broja zaposlenih na optimalan nivo.

-Pitanja kvalifikacione strukture i smanjenja broja zaposlenih do 2020. godine rješavaće se na nekoliko načina: kroz prekvalifikaciju ili usavršavanje (doškolovavanje) postojećeg kadra, preraspoređivanje radnika u druge organizacione dijelove ŽRS, ili zapošljavanje novih radnika sa potrebnim stručnim zvanjima i radnim sposobnostima. Pitanje viška zaposlenih rješavaće se u narednom periodu putem penzionisanja radnika, preraspoređivanja radnika u druga društva i isplate otpremnine radnicima- navode u ŽRS.

Trogodišnjim planom poslovanja predviđeno je da ŽRS ove godine ostvare neto dobit od 1,3 miliona KM, naredne godine da budu u gubitku od 18,2 miliona KM, a 2020. godine takođe u gubitku od 14,8 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA