Sve manje posla preko omladinske zadruge

Omladinska zadruga "Mladi radnik" u Bijeljini ove godine uspjela je zaposliti tek jednu trećinu od ukupno 600 svojih članova, rekao je Srni direktor Slobodan Trifković.

Sve manje posla preko omladinske zadruge

Trifković kaže da je ova zadruga na "izdisaju", da je kriza učinila svoje i da je posao umanjen u odnosu na ranije godine, na šta je uticala i promjena vlasničke strukture u pojedinim firmama gdje su bili angažovani zadrugari.

On podsjeća da su prethodnih godina najviše radnika angažovali na privremenim sezonskim poslovima u Poljoprivrednom dobru "Semberija" i fabrikama "Sava" i "Semberka" iz Janje, gdje je u sezoni radilo od 150 do 200 radnika dnevno.

On dodaje da su to uglavnom fizički poslovi koji su plaćeni od tri do pet KM po satu, a na težim poslovima, kao što je utovar i istovar, od pet do sedam KM.

"Dešavalo se da su poslodavci sa najvrijednijim ljudima sklapali ugovore na duži vremenski period, što je išlo preko zadruge, ali to više ne rade zbog velike opterećenosti na neto zaradu zadrugara i visoke stope poreza, a sada samostalno zapošljavaju ljude, odnosno ne idu preko zadruge", navodi Trifković.

Učlanjivanje u ovu zadrugu najviše se vrši u aprilu, a članovi su starosti od 15 do 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA