Smrtna kazna zbog naoružavanja terorista

Predsednik Sirije, Bašar Al Asad je potpisao zakon kojim se uvodi smrtna kazna za one koji naoružavaju teroriste, odnosno one koji se bore protiv režima.

Smrtna kazna zbog naoružavanja terorista

"Zakon predviđa smrtnu kaznu za sve koji obezbeđuju oružje ili pomažu da se obezbedi oružje za izvođenje terorističkih akcija", javila je zvanicna novinska agencija SANA.

Režim Al Asada tvrdi da iza devetomesečnih protesta i sukoba stoje "naoružani teroristi", a ne nezadovoljni civili koji traže demokratske promene u zemlji. Vlasti, takođe, optužuju pojedine zapadne zemlja da naoružavaju demonstrante.

U Siriji nemiri su počeli sredinom marta i prema podacima humanitarnih organizacija i Ujedinjenih nacija dosad je stradalo oko pet hiljada demonstranata.

Sirijske snage juče su ubile između 70 vojnih dezertera i oko 40 civila iako je Damask pristao da dozvoli arapskim posmatračima da prate sprovođene sporazuma za okončanje devetomesečnih nemira.

To je po broju žrtava bio jedan od najkrvavijih dana otkako je počela pobuna protiv režima predsednika Bašara al-Asada pre devet meseci.

Generalna skupština UN usvojila je sinoć rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji, a uskoro se očekuje prethodnica misije Arapske lige, koja treba da posreduje između režima i opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA