Sudbina “Šećerane” biće poznata 28. februara

Sudbina Fabrike šećera iz Bijeljine trebalo bi da bude poznata 28. februara za kada je zakazana javna prodaja imovine ovog nekadašnjeg giganta.

Sudbina “Šećerane” biće poznata 28. februara

Stečaj u "Šećerani" traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Imovina tog propalog preduzeća prvo je nuđena za 23,74 miliona, zatim za 16,5 miliona, a potom je cijena pala na 11,87 miliona maraka.

Imovina bijeljinske "Šećerane" krajem ovog mjeseca biće ponuđena zainteresovanim kupcima po početnoj cijeni od deset miliona maraka, a pravo učešća na licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit u iznosu od 50.000 maraka, najkasnije do 12 časova 27. februara.

U oglasu o licitaciji koji je objavljen u petak navedeno je da zainteresovani mogu dostavljati ponude lično u Fabriku šećera u Bijeljini u stečaju u zatvorenim kovertama sa naznakom "Ponuda za kupovinu imovine firme AD "Fabrika šećera Bijeljina" Velika Obarska - u stečaju".

- U slučaju da dva ili više kupaca daju istu cijenu za imovinu, kupac će biti onaj koji u javnom nadmetanju pred istom komisijom, na dan kada se budu otvarale ponude, da veću cijenu - navedeno je u oglasu.

Navedeno je da se ponude sa manjim iznosom od ponuđene cijene neće razmatrati, te da je kupac dužan da kompletan iznos uplati u roku od 30 dana na račun "Šećerane". Ukoliko to ne uradi, prema uslovima iz oglasa, "Šećerana" mu neće vratiti uplaćeni depozit, a potom će biti izabran sljedeći najpovoljniji ponuđač.

Stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić kaže za "Glas Srpske" da su predstavnici turske firme "Soltist", koji su ranije nudili za ovo propalo preduzeće iznos koji je sada početna cijena, odustali od kupovine na posljednjoj Skupštini povjerilaca.

- Ne znamo da li će se kupci iz Turske ponovo pojaviti ili će stići neke druge ponude. Istog dana održaćemo i sjednicu Odbora povjerilaca na kojoj ćemo, ukoliko ne bude ponuda, donijeti odluku o smanjenju početne cijene. Ako ne uspijemo prodati imovinu za deset miliona, prodaćemo sigurno po nekoj nižoj cijeni - rekao je Matić.

Predstavnik većinskog broja povjerilaca "Šećerane" Faik Muhić ističe za "Glas Srpske" da ovo preduzeće ne radi već 18 godina, te da su potrebna velika ulaganja da bi stalo na noge.

- I ranije su organizovane licitacije po nešto višim početnim cijenama. Ovaj posljednji iznos je u skladu sa ponudom firme iz Turske koja je ranije pokazivala interes za kupovinu "Šećerane", pa ukoliko se predomisle i odluče da poštuju proceduru i oni bi mogli učestvovati na ovoj licitaciji - rekao je Muhić i dodao da je optimista i da očekuje veliki broj učesnika na licitaciji.

Dodao je da je dobro to što je uspostavljen redovan rad suda u Bijeljini na ovom predmetu, jer sudovi skoro godinu i po nisu radili ništa u vezi sa pitanjem stečaja "Šećerane".

Plaćanje na rate

U oglasu o javnoj prodaji "Šećerane" navedeno je da u slučaju da kupac nudi plaćanje ostalog dijela na rate ili ostavljanjem bankarske garancije, mora u ponudi navesti sve detalje u vezi sa predloženim načinom plaćanja.

- Komisija će se izjasniti da li prihvata tu ponudu i prijedlog plaćanja koji nudi kupac - navedeno je u oglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA