Muzej Semberije: Deveta Smotra arheološkog filma

Muzej Semberije u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu deveti put organizuje Smotru arheološkog filma. Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Njemačke, Srbije i Italije.

BIJELJINA

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, kao i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocjenim svjetskim spomenicima.

To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Filmovi će se emitovati srijedom od 18 časova u prostorijama Muzeja Semberije.

Ulaz slobodan!

PROGAM:

srijeda, 13. februar

- 18,00 Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci, Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner

Režija: Peter Prestel, Gisela Graichen NJemačka 2016, 43'

Publika će putem ovog filma otputovati u južnu Ameriku, u sjeveroistočni dio Brazila i upoznati se sa ostacima materijalne kulture i umjetnosti do kojih su došli arheolozi, a koji se odnose na prve ljude koji su živjeli na ovom području prije više desetina hiljada godina.

- 19,00 Lav – čovjek Die Restaurierung des Löwenmenschen

Režija: Uwe Krüger NJemačka 2013, 27’

U toku 2012. godine u Eslingenu u NJemačkoj, okupila se grupa stručnjaka – arheologa, muzejskih kustosa i restauratora da napišu završno poglavlje arheološke priče započete 1937. godine – restauraciji Lav–čovjeka;, figurine od slonovače nastale tokom poslednjeg ledenog doba, koja je pronađena u pećini Štadel Holenštajn u jugozapadnoj NJemačkoj. U nekoliko istraživačkih kampanja tokom posledljih 70-ak godina istražene su dvije pećine – Štadel Holenštajn i Fogelherd u kojima su pronađeni ostaci materijalne kulture prvog modernog čovjeka – kromanjonca čija se figuralna umjetnost u slonovači, zajedno sa pomenutim pećinama, od 2017. godine nalazi na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine.

srijeda, 20. februar

- 18,00 Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija Rivisitare Nazareth: Archeologia e tradizione nel villaggio abitato da Gesù

Režija: Alberto Castellani Italija 2017, 50'

Poslednjih nekoliko godina, arheolozi iz Engleske, Izraela i drugih krajeva svjeta intenzivno rade na istraživanju ostataka drevnog Nazareta i njegove šire okoline koji potiču iz rimskog i vizantijskog perioda. Kakvi su bili uslovi života naroda koji je naseljavao Nazaret u antičko doba i kako se jedno malo selo u to doba transformisalo u centar hrišćanskog hodočašća? Odgovor na ova pitanja danas pruža arheologija.

- 19,00 Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea Facce di Etrusco – I Vasi Canopi di Tolle

Režija: Alessandro Barelli Italija 2017, 32'

Putovanje kroz vrijeme vodi nas na arheološka iskopavanja nekropole Tole na teritoriji Toskane. Upravo na ovom lokalitetu pronađene su kanopske posude za koje se veruju da pripadaju Etrurskoj kulturi.

srijeda, 27. februar

- 18,00 Na tragu carske palate – Projekat Glac Režija: Slobodan Maksić Srbija 2017, 25' Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

- 18,30 U potrazi za antičkim El Doradom

Režija: Smiljana Popov Srbija 2017, 22'

Beograd krije ostatke izgubljenog i davno zaboravljenog grada starog preko 2000 godina. Taj antički grad se zvao DEMESVM i nalazio se u podnožju planine Kosmaj, gdje su se u antičko doba nalazili rudnici olova i srebra.U ovom antičkom gradu je čuveni rimski imperator Dioklecijan održao sabor o rudarstvu.

- 19,00 Arheološki lokalitet „Anine“ – Villa rustica

Režija: Aleksandar Teodorović Srbija 2017, 16'

Ovaj film prati najnovija arheološka istraživanja na lokalitetu “Anine“ u selu Ćelije kod Lajkovcana kome se istražuje antička villa rustica, jedno kompleksno poljoprivredno imanje i zanatski centar iz kasnoantičkog perioda.

srijeda, 6. mart

- 18,00 Petrus, srednjovekovni grad

Režija: Božidar Bole Nikolić Srbija 2005, 30'

Srednjovjekovna tvrđava Petrus nalazi se 11 kilometara sjeveroistočno od Paraćina, na uzvišenju Čokoće brdo kod sela Zabrega pored koga protiče reka Crnica. NJen vladar, kao i cijele Petruške oblasti bio je župan Vukoslav kome je car Dušan dodijelio ovu oblast na upravu sredinom 14. vijeka. Na ovom mjestu se nalazilo i praistorijsko naselje iz perioda starijeg gvozdenog doba. U VI vijeku tu je postojalo ranovizantijsko utvrđenje, podignuto u doba cara Justinijana, odnosno u vrijeme obnove i utvrđivanja vizantijske vlasti na ovom prostoru. U okolini tvrđave Petrus u X vijeku su se naselili monasi isposnici. Nova tvrđava je sagrađena u doba dinastije Nemanjića.

- 18,35 Igra prestola, srpski viteški kod

Režija: Smiljana Popov Srbija 2017, 23'

Ova filmska priča vodi nas u vrijeme kad su obale Srbije zapljuskivala tri mora, a ona bila ogromno carstvo. Zvuči kao početak bajke, ali biće ovo prava srpska „Igra prestola“ o najsjajnijem periodu srpske države u njenoj istoriji, kada se protezala od Dunava do Korintskog zaliva, od Jadranskog do Egejskog i Jonskog mora. Junak ove epizode je prvi srpski car - Dušan Silni, jedini srednjovekovni vladar i jedini Nemanjić, sahranjen u Beogradu.

- 19,10 Trajan Traianus

Režija: Livio Zerbini, Giovanni Ganino Italija 2017, 26'

Trajan je bio prvi car kojega je usvojio prethodni car s kojim nije bio ni u kakvom srodstvu, bilo rođenjem ili bračnim vezama. Takođe je bio drugi u nizu petorice dobrih careva koji su nasleđivali jedan drugoga putem usinovljenja i tokom većeg dijela 2. vijeka obezbijedili carstvu unutrašnju harmoniju i dobru vladu. Osim toga, Trajan je kao Hispanac bio prvi car rođen u nekoj provinciji. Uz sve veći broj provincijalaca u senatu, uzdizanje jednog od njih na carski presto bilo je praktično neminovno.