Predstavljen Javni poziv za podršku poljoprivrdnicima

Predstavnici UNDP u BiH održali su danas prezentaciju Javnog poziva za podršku poljoprivrednim gazdinstvima po projektu „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije EU4business“, u vrijednosti od tri miliona evra za čitavu BiH. - U pretpristupnom periodu prije ulaska u Evropsku Uniju namijenjena su značajna sredstva za poljoprivredu u BiH.

Predstavljen Javni poziv za podršku poljoprivrdnicima

- U pretpristupnom periodu prije ulaska u Evropsku Uniju namijenjena su značajna sredstva za poljoprivredu u BiH. Procedure i zahtjevi su izuzetno složeni, ali je i napredak koji se nudi na ovakav način ogroman. Cilj je da naši poljoprivredni proizvođači postanu konkurentni i da podignu kvalitet svojih proizvoda - naveo je koordinator za poljoprivredu u Gradu Bijeljina Predrag Jović, koji je ocijenio da je zainteresovanost poljoprivrednika velika, napominjući da prilikom realizacije projekta 40 odsto sredstava treba da investira poljoprivredni proizvođač, ali će dobiti 60 odsto bespovratnih sredstava.

Javni poziv za poljoprivrednike je raspisan 1. februara, a semberskim poljoprivrednicima će prilikom apliciranja stručnu pomoć pružati Rozalija Galac iz bijeljinskog Agrarnog fonda.

- Ovo je prvi Javni poziv od tri koja će biti raspisana ove godine u okviru poljoprivrdnog projekta za čiju implementaciju je zadužen UNDP. Javni poziv je namijenjen isključivo poljoprivrednim proizvođačima u primarnoj proizvodnji, a osnovni uslov za one koji žele da apliciraju je da budu registrovani poljoprivredni proizvođači i upisani u Registar poljoprivrednih proizvođača u entitetima i u Brčko distriktu. Takođe, neophodno je da posluju po svim važećim zakonskim propisima i standardima, kao i da posluju u okviru odabranih podsektora u poljoprivredi,odnosno, proizvodnji voća i povrća, uključujući i vinovu lozu, mesa, mlijeka, žitarica i uljarica - pojasnila je Galac, dodajući da postoje i potkriterijumi kao što je površina na kojoj poljoprivrdnici proizvode, što nije ograničavajući faktor.

Ona je podsjetila da su minimalna sredstva koje Evropska Unija po proizvođaču nudi 97.000 konvertibilnih maraka, a maksimalna 195.000 KM bez PDV-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA