Za rasklapanje reaktora u Fukušimi biće potrebno do 40 godina

Japan je danas saopštio da bi rasklapanje delova reaktora u teško oštećenoj nuklearnoj centrali Fukušima moglo da potraje 40 godina, a da bi istopljeno nuklearno gorivo moglo da ostane i do 25 godina u donjem sloju reaktora.

Za rasklapanje reaktora u Fukušimi biće potrebno do 40 godina

Plan vlade i kompanije TEPKO, u čijem vlasništvu je Fukušima, predviđa da u narednih 10 godina inženjeri provedu na iznalaženju načina kako da se izvuče gorivo iz reaktora. Prema tom planu, glavni izazov će biti da se pronađe tehnologija kojom bi se bezbedno premestio materijal zaostao posle najtežeg nuklearnog akcidenta posle Černobila, 1986. godine.

„Svaki korak u pravcu rasklapanja reaktora trenutno predstavlja tehnološki izazov", rekao je japanski ministar Goši Hosono, zadužen za saniranje posledica katastrofe u Fukušimi. „Očekujemo ekstremno težak posao na uklanjanju ostataka goriva iz reaktora. Moramo ubrzati rad na razvoju tehnologija, posebno daljinski vođenih robota", ocenio je japanski zvaničnik.

Otkriće plana za rasklapanje reaktora usledilo je samo par dana pošto je Japan saopštio da je nuklearna elektrana Fukušima „u stabilnom stanju hladnog gašenja do tačke kada je akcident pod kontrolom". Katastrofalni zemljotres i cunami koji su pogodili istočnu obalu Japana 11. marta usmrtili su 20.000 ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA