Bijeljinka Mersiha Husagić zvijezda u njemačkoj TV seriji

Mersiha Husagić iz Bijeljine igra glavnu ulogu u popularnoj seriji “Soko Munchen”, koju svakog ponedjeljka na ZDF-u gleda nekoliko miliona ljudi. Ona je devedestih kao djevojčica izbjegla s roditeljima iz Bijeljine, a sudbina glumice iz Semberije kao u filmskom scenariju odvela ju je od izbjegličkog kampa do svjetala reflektora.

Bijeljinka Mersiha Husagić zvijezda u njemačkoj TV seriji

- U seriji "Soko Munchen" igram inspektoricu Teresu Švajger. To je moja prva velika glavna uloga. Igrala sam u mnogo serija i filmova, uglavnom tragične uloge, i ova sad mi se sviđa, jer pokazuje pozitivnu i jaku ličnost - govori Husagić za "Avaz".

Prepoznaju li Vas ljudi na ulici?

- Već 15 godina snimam i do sada me niko nije prepoznao na ulici. Ali, od ove godine, od kako se "Soko" prikazuje, mnogo se toga promijenilo. Često dajem intervjue, dobijam poštom želje za autogram, čak su mi pisali iz Hrvatske, da gledaju seriju, a na ulici me često pitaju odakle me znaju. Meni je to uvijek malo nezgodno, jer sam povučena, ali ne bježim od toga, moram biti spremna na otvorene razgovore i priču s narodom i to me raduje.

Glumili ste i u filmu "Die verschwundene Familie".

- Tako je. Snimanje nije bilo mnogo teško, bila je to manja uloga. Ali, na kraju krajeva, trebamo i male uloge, kao i velike.

U seriji "Tatort-Munster" morali ste naučiti plesati.

- Mogu reći da mi se "Tatort-Munster" čini relativno aktuelnim, jer se često ponavlja na televiziji. "Tatort" je veoma popularna serija u Njemačkoj. A u toj epizodi sam imala jednu od glavnih uloga i morala sam naučiti španski ples. Nije bilo lako, ali super je kad uz ulogu nešto novo naučim.

Volite li više seriju ili film?

- I jedno i drugo ima svoju ljepotu. U serijama se čovjek saživi s ulogom. Kad god snimam, skoro cijelu godinu, počinjem i da razmišljam kao moj karakter. Filmovi imaju svoju dubinu i možeš ispričati neku okruglu priču, sa početkom i krajem.

O Vašem životu pisao je i njemački "Bild"?

- Da, pisao je "Bild", ali i mnoge druge njemačke novine. Njima je interesantna priča o glumici koja je došla kao izbjeglica iz Bosne. Pogotovo danas, kako narod opet bježi, i mnogi traže pomoć u Njemačkoj, mislim da je važno pričati otvoreno o takvim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA