Za rad po zakonu 5.000 KM godišnje

Da bi neko bio registrovan kao taksista u Bijeljini, potrebno je da godišnje izdvoji oko 5.000 KM, rekao je Srni predstavnik udruženja taksista "Semberija" Dragan Dragičević, koji smatra da je ovakav namet visok.

Za rad po zakonu 5.000 KM godišnje

"Mi mjesečno izdvajamo 400 KM, dakle blizu 5.000 KM godišnje", kaže Dragičević i ističe da taksisti u Bijeljini jedini u Republici Srpskoj plaćaju dažbinu na taksi stajališta od 320 KM godišnje.

Od ukupno 80-ak taksi stajališta u Bijeljini, Dragičević kaže da je polovina ili zapuštena ili postavljena na neisplativoj lokaciji.

U Majevičkoj ulici se nalaze dva taksi stajališta koja taksisti smatraju neprofitabilnim, dok naselje Koviljuše nema nijedno taksi stajalište. Stajalište na Pet jezera zauzeli su divlji taksisti.

"Na našem stajalištu kod bijelih zgrada putnike čekaju taksisti iz Lopara, Ugljevika, čak iz Kalesije", tvrdi Dragičević i ističe da po zakonu taksisti mogu uzimati putnike samo u opštini koja im je dala dozvolu.

U Bijeljini taksira oko 140 taksista, od čega je 40 neregistrovanih, a među njima, kaže, ima onih koji su zbog velikih izdataka odjavili prethodno dobijenu licencu i nastavili da voze na divlje.

Nova odluka o taksi prevozu koju je Skupština opština Bijeljina usvojila prošle nedjelje, smatra Dragićević, mogla bi doprinijeti smanjenju broja divljih taksista ukoliko se bude poštovala.

Udruženja taksista "Semberija" prije donošenja odluke najavilo je štrajk zbog problema sa neregistrovanim taksistima koji je za sada odgođen.

Prema ovoj odluci, taksi prevoznik se može kazniti sa od 50 do 250 KM ukoliko kod sebe nema važeću taksi naljepnicu, legitimaciju prevoznika i licencu za vozilo u kome obavlja taksi prevoz.

Na listi za čekanje odobrenje za obavljanje taksi prevoza mogu se naći lica koja imaju treći stepen obrazovanja saobraćajne struke i lica čije vozilo nije starije od 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA