Ponovo smijenjen direktor RiTE Ugljevik

Nakon što je sud utvrdio da je bivši direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović nezakonito smijenjen, Nadzorni odbor ovog preduzeća, po skraćenom postupku, donio je novu odluku o razrešenju, u kojoj, umjesto Komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS, zaključuju da je Popović u sukobu interesa jer je izabran za narodnog poslanika.

Ponovo smijenjen direktor RiTE Ugljevik

Dok se u prvoj odluci o razrešenju pozivao na loše poslovne rezultate i zapošljavanje bez konsultacija sa resornim ministarstvom, Nadzorni odbor sada to ne spominje, već kao razlog navodi sukob interesa.

U odluci o razrešenju, koja je donesena 15. oktobra 2018. godine, Nadzorni odbor je, između ostalog, naveo da je Popović „organizovao je i vodio poslovanje društva koje su u 2016. 2017. godini nezavisni revizori ocijenili mišljenjem s rezervom, da je 2017. godinu okončao sa gubitkom od 6,7 miliona KM, da je od 2016. godine imao neplanskih 47 zastoja u ukupnom trajanju od 80 dana, što je prouzrokovalo velike materijalne štete za ovo preduzeće".

Popović je uzvratio tužbom koju je Okružni sud u Bijeljini 3. januara ove godine prihvatio i poništio odluku Nadzornog odbora, ali ni to nije bilo dovoljno da se vrati na poziciju direktora.

Nadzorni odbor RiTE „Ugljevik" je početkom ovog mjeseca donio novu odluku o razrešenju direktora Popovića i to po skraćenom postupku.

"Nadzorni odbor po skraćenom postupku, razrešava dužnosti direktora preduzeća Đorđa Popovića, jer je utvrđeno da se nalazi u sukobu interesa. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se na oglasnoj tabli preduzeća", navedeno je u odluci NO od 1. februara.

U obrazloženju je navedeno da je „Nadzorni odbor po službenoj dužnosti, izvršio uvid u "Službeni glasnik BiH" i nesporno utvrdio da se direktor preduzeća Đorđe Popović nalazi u sukobu interesa, jer je izabran i prihvatio je mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

Popović je danas za portal CAPITAL rekao da će podnijeti tužbu i protiv ove odluke ističići da on nije u sukobu interesa niti je u nadležnosti NO da to utvrđuje.

„Njihova odluka o razrešenju je ocijenjena kao nezakonita, ali oni nisu ispoštovali sudsku presudu nego su donijeli odluku o hitnom razrešenju, kako navode, zbog sukoba interesa. Jasno da je sukob interesa nije u njihovoj nadležnosti niti sam ja u bilo kakvom sukobu interesa. Iskoristiću sva pravna sredstva da to ponovo osporim, jer sam uradio mnogo za ovo preduzeće, a oni ga sada upropaštavaju, a žele mene oblatiti", kazao je Popović.

Prva odluka o razrešenju RiTE "Ugljevik" donesena je nakon što su iz SNSD-a tvrdili da je dio članova DNS-a na izborima radio protiv vladajuće koalicije.

Osim Popovića, koji je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS, nakon izbora je smijenjen veći broj kadrova DNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA