Drakonske kazne gase lokale

Drakonske kazne predviđene za neizdavanje fiskalnih računa malo ko će moći da plati, zbog čega bi na mnogim lokalima mogli zauvijek ostati katanci, tvrde ogorčeni ugostitelji u Srpskoj.

Drakonske kazne gase lokale

Iako Nacrt izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji koji je prošle sedmice usvojila Vlada RS daje mogućnost obveznicima da novčane kazne plate u roku od 48 časova kako objekti ne bi bili zatvoreni, ugostitelji tvrde da su iznosi previsoki i da većina neće biti u mogućnosti to da plati. Novi propisi predviđaju kaznu zatvaranja objekta na 30 dana, ukoliko novčana kazna ne bude plaćena u ostavljenom roku.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Željko Tatić ističe za "Glas Srpske" da se zakon mora poštovati, ali i da se podjednako mora primjenjivati na sve. Tatić tvrdi da je ranije bila praksa da u pojedine lokale i firme inspektori ne dolaze.

- Plašim se da će ugostitelji doživjeti sudbinu trgovaca. Naime, kada je počelo otvaranje tržnih centara, brojne male radnje su zauvijek ugašene. I nas će zadesiti ista sudbina bude li ovaj zakon usvojen. Iako se zakon mora poštovati, mnogo je u ovoj branši neprofesionalnih konobara koji zbog nesuglasica s gazdom ne otkucaju račun, a kaznu plaća vlasnik lokala. Mnogo je nepravilnosti koje bi morale biti ispravljene - rekao je Tatić.

Podsjetio je da je, prema važećim propisima, kazna za neizdavanje fiskalnog računa 500 KM i zatvaranje lokala na 15 dana, te da su ugostitelji saglasni da se iznos poveća, a da se lokali ne zatvaraju.

- Međutim, nove kazne su drakonske. Smatram da 30 odsto lokala u Banjaluci ne može da plati kaznu od nekoliko hiljada maraka, a to znači da samo mogu staviti ključ u bravu. Istina je da smo tražili veće iznose, ali ne baš toliko. Zatvaranje lokala je najgora opcija, jer u tom slučaju niti konobar ima platu, niti vlasnik lokala zaradu, a nema ni država ništa - rekao je Tatić.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić smatra da će nacrt ovog zakona do konačnog usvajanja sigurno pretrpjeti izmjene.

- Tražili smo da ne bude zatvaranja lokala i to smo dobili. Vjerujem da ćemo na javnim raspravama doći do nekog kompromisnog rješenja - rekao je Bratić i dodao da je krajnje vrijeme da se sivoj ekonomiji stane u kraj.

U Ministarstvu finansija RS pojasnili su da inspektori u skladu sa Zakonom o prekršajima imaju pravo da izriknu isključivo minimalnu propisanu kaznu, dok odmjeravanje kazne u propisanom rasponu može vršiti samo sud.

- Inspektor Poreske uprave može izreći isključivo kaznu od 10.000 KM za pravno lice, 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu ili 5.000 KM za fizičko lice - naveli su u ministarstvu. Dodaju da je Zakonom o prekršajima propisano da ukoliko počinilac prekršaja plati kaznu u roku od osam dana od dana izricanja, oslobađa se 50 odsto kazne.

- To znači da ukoliko inspektor izrekne novčanu kaznu pravnom licu, a ovaj plati u roku od 48 sati, protiv njega neće biti sprovedena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, a platiće 50 odsto minimalne propisane kazne, što iznosi 5.000 KM, a odgovorno lice 1.000 KM. Isto tako, ukoliko inspektor izrekne novčanu kaznu fizičkom licu, a ovaj plati u roku od 48 sati, protiv njega neće biti sprovedena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, a platiće polovinu minimalne propisane kazne, što iznosi 2.500 KM - pojasnili su u Ministarstvu finansija i dodali da kazne od 20.000 KM za pravna lica, odnosno 10.000 KM za fizička lica ili 4.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu može izreći isključivo sud ukoliko obveznik zatraži sudsko odlučivanje po predmetnom prekršajnom nalogu.

Zanatlije

U Ministarstvu finansija RS kažu da su mali preduzetnici, odnosno lica koja ne ostvaruju prihode u iznosu većem od 50.000 KM na godišnjem nivou i koja se bave zanatskom djelatnošću, kao što su obućari, frizeri, kozmetičari, oslobođeni obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih kasa i na njih se ne odnosi novčana kazna. Obaveza registrovanja prometa putem fiskalnih uređaja, dodaju, nije mijenjana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA