U BiH više od dva miliona nevažećih dokumenata

  • BiH
  • 20. Feb 2019.

U Bosni i Hercegovini trenutno ima 2.052.367 nevažećih ličnih isprava. Od toga, nevažećih ličnih karata je 218.560, vozačkih dozvola 224.521 i 1.609.286 pasoša kojima je istekao rok. Podaci su ovo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U BiH više od dva miliona nevažećih dokumenata

Kako saznajemo, razlozi za veliki broj nevažećih isprava mnogi pravdaju općom besparicom, jer građani zbog visoke cijene ne mogu zamijeniti dokumente na vrijeme.

Uzmemo li u obzir da zamjena lične karte košta 18 maraka, vozačke dozvole 66, a pasoša 55 KM, dobije se podatak da građani za zamjenu nevažećih ličnih karata moraju platiti ukupno 3.934.080 KM! Zamjena svih nevažećih vozačkih dozvola košta 14.818.386 maraka, dok zamjena nevažećih pasoša košta čak 88.510.730 maraka, što je ukupno 107.263.196 maraka.

Kako su nam kazali iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, mnogi građani, osim što zaborave da promijene nevažeći lični dokument, često nemaju novca za zamjenu. Takođe, kažu da su primijetili da nekima lična karta i vozačka dozvola isteknu jer odlaze iz BiH.

- Neki misle da im lična karta nije potrebna ako imaju pasoš. Naravno, mnogi ne zamjenjuju vozačke dozvole čim prestanu voziti, a posebno zaboravljaju na pasoše. Primijetili smo da se građani, bar oni stariji, kada im isteknu dokumenti, teško odluče da ih zamijene zato što to moraju plaćati - kazali su nam iz ovog MUP-a.

Obaveza punoljetnih

Slična je situacija i u Srednjobosanskom kantonu. Portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić kazao nam da mnogi tek na šalteru kada žele izvaditi neki drugi dokument, primijete da im je istekla lična karta.

Sabina Bukva, iz Uprave administracije i podrške pri MUP-u Kantona Sarajevo, podsjeća da građani nisu obavezni da imaju vozačku dozvolu, pa je ne moraju ni zamjenjivati.

- Lična karta je obavezujuća za sve koji su punoljetni. Zamjena vozačke dozvole i pasoša skuplja je od lične karte, što može biti i razlog zbog čega imamo mnogo nevažećih dokumenata - kazala je Bukva.

Rok 90 dana

- Ako građanin ne podigne putnu ispravu u roku od 90 dana, ona se poništava. Zbog toga mnoge građane zovemo i kažemo im da će, u protivnom, ponovo morati vaditi ove dokumente - dodala je Bukva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA