Smajli “izgurao” lijepu riječ

Književna djela sve manje plijene pažnju osnovaca i srednjoškolaca u Republici Srpskoj, koji u komunikaciji sa vršnjacima više koriste popularne emotikone, pa tako kada žele da izraze sreću radije šalju smajlije nego “živu” riječ.

Smajli “izgurao” lijepu riječ

Profesorica srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić ističe za "Glas Srpske" da se, nažalost, kultura čitanja sve manje njeguje, kako u porodici, tako i u školi.

- Izučavanje književnih djela u nastavnim planovima i programima i za osnovnu i za srednju školu je već odavno redukovano, pa se sve češće analiziraju samo pojedini odlomci, a ne cijele lektire. Opus književnih djela je smanjen čak i u gimnazijama - rekla je Babićeva, koja je i koautor udžbenika iz srpskog jezika za osnovce.

Ističe da bi nastavu iz jezika i književnosti trebalo razdvojiti i u nastavne planove uvrstiti veći broj časova, kako bi djeca stekla određeno znanje o kulturnoj tradiciji naroda, epskom i lirskom stvaralaštvu.

- Funkcija jezika je da oplemenjuje ljude, a kod nas se, nažalost, ona sve više gubi. Djeca sa veoma oskudnim znanjem izlaze iz osnovne i još gorim iz srednje škole - kaže Babićeva. Dodaje da su u skladu s osavremenjavanjem nastavnih planova i programa predviđene i lekcije u kojima se izučavaju emotikoni te da je sasvim dovoljno da tome bude posvećen jedan ili dva časa jer djeca ionako o tome danas znaju i više od nastavnika.

- Emotikon je ikonički znak koji se koristi da zamijeni riječ koja označava to što on predstavlja, ljubav, sreću, zadovoljstvo, razočarenje, strah i mnoga druga pozitivna i negativna osjećanja. Međutim, đaci su mnogo bolje upućeni u tu vrstu nestandardne komunikacije i mnogo im je zanimljivije to nego neka značajna književna djela - naglasila je Babićeva.

U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da je jedan od zadataka osnovnog vaspitanja i obrazovanja razvijanje samopouzdanja, samopoštovanja, samokontrole i sposobnosti prepoznavanja emocija.

- Učenici od prvog razreda u okviru različitih nastavnih aktivnosti razgovaraju o emocijama. U okviru predmetnog područja Moja okolina za učenike prvog razreda planirano je izučavanje posebnog programskog sadržaja "Razgovor o osjećanjima i njihovom izražavanju". O emocijama razgovaraju i đaci na časovima srpskog jezika od drugog do devetog razreda, izučavajući različita književna djela, ali se o emocijama razgovara i uz sadržaje u okviru vaspitnog rada u odjeljenskoj zajednici - naveli su u Republičkom pedagoškom zavodu.

Zidanje Skadra na bojani"

Milanka Babić ističe da đaci radije čitaju određene sadržaje na internetu nego književna djela.

- Gubljenju želje i volje za izučavanjem lijepe riječi sve više doprinosi i savremeni način komunikacije. Učenicima su epske narodne pjesme potpuno strane i ne trude se da ih razumiju. Tako je, na primjer, "Zidanje Skadra na Bojani" njima smiješno. Ne razumiju težinu trenutka kada mladu Gojkovicu uzidaju u građevinu, a na pomen njenih grudi i mlijeka koje teče niz zidine kako bi prehranila djecu oni se smiju jer je seksualnost jedino na šta njih ta potresna scena asocira - istakla je Babićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA