Evropska unija gradi zatvor u Bijeljini

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH raspisala je tender za izgradnju zatvora u Bijeljini koju će finansirati sa oko pet miliona maraka u okviru programa IPA za BiH.

Evropska unija gradi zatvor u Bijeljini

Tender je raspisan juče, a podrazumijeva izgradnju novog zatvorskog kompleksa koji će biti zatvorenog tipa. Time će biti okončan rad dosadašnjeg Kazneno - popravnog zavoda koji se nalazi u gradskom području Bijeljine.

Na lokaciji Golo Brdo, gdje je predviđena gradnja zatvora, već je izgrađen objekat za registraciju i pritvor.

Tender je raspisan za ostatak budućeg kompleksa koji treba da se sastoji od objekata za smještaj - paviljona A, B i C. Smještaj treba da ima četvorokrevetne i petokrevetne ćelije.

Ukupan kapacitet novog zatvorskog komleksa, prema ranijim najavama, biće od 300 do 350 mjesta, na ukupnoj površini od deset i po hektara, a otvoriće se i oko 80 novih radnih mjesta.

Kompleks će imati i poluotvoreni dio zgrade, te zgrade za kantinu, rad i pružanje usluga.

Predviđena je i gradnja zgrade za prijem, otpuštanje i ambulantu, zgrade za posjete, upravne zgrade, elektro - postrojenja s kotlovnicom, kao i radovi na uređenju vanjskog prostora.

Cijeli kompleks treba da bude pokriven elektronskim bezbjedonosnim sistemom kao što je video nadzor, kontrola pristupa, sistem za otkrivanje požara i alarm.

Ponuđači, između ostalog, treba da dostave garanciju za ponudu, u iznosu od 38.000 evra, a nakon potpisivanja ugovora i garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 10 odsto od iznosa ugovora.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić rekao je za CAPITAL da je gradnja zatvora značajna jer će zatvor iz stare zgrade, koja je u gradu, biti preseljen u novi kompleks u Golom Brdu.

„Mi smo prije pet godina napravili pritvorsku jedinicu na toj lokaciji, uloženo je oko 1,5 miliona KM, a sada će izgradnja ostatka kompleksa biti finansirana iz IPA sredstava u iznosu oko 2,5 miliona evra", istakao je Dunjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA