Semberski ratari nezadovoljni Nacrtom pravilnika o podsticajima

Semberski ratari nezadovoljni su Nacrtom pravilnika o podsticajima u poljoprivredi. Podsjećaju da u ovom nacrtu nije uvrštena prošlogodišnja mjera od 5 feninga podsticaja po kilogramu predate pšenice, te traže od resornog ministarstva da podsticaj za proizvodnju pšenice bude 400 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM po hektaru.

Semberski ratari nezadovoljni Nacrtom pravilnika o podsticajima

Samo tako, tvrde, proizvodnja pšenice, kao starteškog proizvoda RS, koja ove godine u Srpskoj zauzima 47 hiljada hektara, bila bi rentabilna.

Najviše primjedbi poljoprivrednika odnosi se na podsticaje ratarskoj proizvodnji.

- Sredstva u republičkom budžetu za poljoprivredu sa 60 miliona povećana su na 71 milion maraka. Međutim nismo zadovoljni načinom raspodjele. U ovom pravilniku se ne nigdje ne navodi da ćemo imati 5 feninga po kilogramu predate pšenice, a sve što nije decidno definisano, nije ni sigurno. Problem nam je i nedostatak skladišnih kapaciteta jer smo tako dovedeni u situaciju da pšenicu prodajemo po cijeni koju nam nude. Pšenica je u sezoni vršaja prodavana po 22, 23 feninga, a sada se prodaje za 40 feninga kilogram. Ukoliko nadležni ne uvaže naše sugestije, mnogo ratara će prestati sa proizvodnjom hljebnog živta jer nije isplativa - kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić i podsjeća da je samo u Semberiji pšenicom zasijano oko 17.500 hektara.

Nezadovoljan je i Drago Tomić iz semberskog sela Amajlije. Prošle godine je pod pšenicom imao 30 hektara sa kojih je požnjeo oko 20 vagona.

- Uložim u proizvodnju oko 1.000 KM po hektaru na svojoj zemlji, a ove godine imam 40 hektara. Ako prinos bude dobar i uz adekvatne podsticaje mogu da očekujem bar neku zaradu. Imam i farmu krava sa 35 grla koje proizvedu dnevno 600 litara mlijeka. I premije za mlijeko su smanjene za 16 odsto. Imajući u vidu smanjenje podsticaja, moje domaćinstvo gubi na godišnjem nivou oko 20.000 KM - kaže Tomić.

Semberski ratari zadovoljni su podsticajima planiranim za proizvodnju industrijskog bilja.

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Branimir Andrić smatra da su podsticaji za soju, uljanu repicu i suncokret u iznosu do 200 KM po hektaru zadovoljavajući .

- U Pravilniku se navodi do 200 KM, ali mi se nadamo da će to biti 200 KM po hektaru, a nikako manje. Imajući u vidu da su površine pod uljaricama u RS male, smatramo da je moguće isplatiti tih 200 KM - kaže Andrić.

Semberski ratari od Ministarstva trgovine spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traže da donese odluku o privremenoj zabrani uvoza pšenice u vrijeme žetve. U BiH se proizvede oko 40 odsto potrebnih količina pšenice, te je ovom mjerom, smatraju, moguće zaštiti domaću proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA